2017. feb 09.

Pita házilag

írta: Petőcz Ferenc
Pita házilag

Elkészítés idő: 40 perc+1 óra +30 perc, könnyű

dsc07520.JPG

Hozzávalók 6 darabhoz:

2,4 dl langyos víz, 4 gramm friss élesztő, 2 tk só, 40 dkg BL-55 sima fehér liszt.

dsc07516.JPG

A vízben elkeverjük a sót és az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet. Az alapanyagokat jól össze dolgozzuk, majd tegyük 10 percre pihentetni a tésztát. Ezután húzzunk a közepéből egy darabot és hajtsuk rá a tésztára, ezt a darabot, majd fordítsuk el 90 fokkal a tálat és ugyanezt csináljuk összesen 8 alkalommal. Majd 10 perc pihentetés és utána ismételjük a hajtogatást. Érezhető lesz, ahogy a tészta állaga egyre ruganyosabbá válik. A hajtogatásból 4 sorozat van összesen, tehát 4-szer 10 perc, utána egy óra kelesztés.

Amikor a tészta megkelt, egy rudat sodrunk és azt hat felé osztjuk, kis gombócokat készítünk, lefedve meleg helyen 10 percet kelesztjük. ezt követően sodrófával kinyújtjuk a pitákat lapos korongokká, felületét liszttel hintjük. Sütőben hőlékeverésen 200 fokon sütjük, ameddig fel nem puffad, ekkor van kész. A pitákat forró serpenyőben is elkészíthetjük. Hagyjuk picit hűlni, langyosan papírba csomagoljuk vagy még melegen töltjük. Ahhoz, hogy hidegen tölthető legyen nincs lehetőség, mert a tészta törni fog, ilyenkor jön a gyrososnál látott mikrós melegítés vagy serpenyős.

Jó étvágyat!

A receptet: Petőcz Ferenc készítette.dsc07519.JPG

Szólj hozzá

Házi pékség