2017. feb 12.

Köménymagos rozskenyér

írta: Petőcz Ferenc
Köménymagos rozskenyér

Elkészítés: 40 perc + 1 óra pihentetés + 3-6 óra kelesztés, közepesen nehéz

rozs1.jpg

Hozzávalók:

350 gramm sötét rozsliszt
150 gramm fehér kenyérliszt BL80
2 tk só
1 tk őrölt kömény
250 gramm rozslisztből készült kovász
4 dl langyos víz

Az alapanyagokat keverjük össze egy tálban, majd hagyjuk meleg helyen egy órát pihenni. Utána a tésztát fordítsuk ki egy liszttel borított sütőpapírra. Abban forgassak meg az egészet és helyezzük egy 1 kg-os kenyérnek készült szakajtóba kb 3, inkább 5 órára. A szakajtót jól ki kell lisztezni.

rozs3.jpg

Amikor megkelt helyezzük sütőpapírra a kenyeret egy hirtelen határozott mozdulattal. A sütőt közben melegítsük elő 240 fokra, majd amikor a kenyér bekerül a sütőbe, egy tepsi aljába öntsünk egy pohár vizet. Fontos, hogy tepsi legyen, mert így lesz hirtelen kellő pára. Hőlégkeverésen 30 perc alatt 220 fokon készre sütjük. Ha már kongó hangot ad a kenyér, akkor van készen.

rozs2.jpg

A receptet: Petőcz Ferenc készítette

 

Szólj hozzá

Házi pékség