2017. feb 26.

Fehér kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Fehér kenyér

Elkészítés: 40 perc + 1 óra kelesztés + 40 perc kelesztés+ 30 perc sütés

dsc07590.JPG

A nagyobb kenyérhez:
60 dkg bl80 fehérkenyérliszt
6 gramm szárított vagy 4 gramm friss élesztő
40 gramm só
4 dl langyos víz

Az élesztő nem elírás és az sem, hogy nincs benne cukor.
Az élesztőt a langyos vízzel keverjük el, a lisztet pedig a sóval. Majd lisztet az élesztős keverékkel egy kanállal keverjük össze és gyúrjuk össze a hozzávalókat. Hagyjuk lefedve 10 percig pihenni, majd hajtogassuk át a tésztát úgy, hogy alulról húzzunk fel egy darabot majd hajtsuk a tetejére a tésztát és forgassuk el 90 fokkal és ismételjünk 8-szor a hajtást. Majd 10 perc pihentetés és újra hajtogatás. Fontos, hogy a tészta végig zárt térben legyen. Összesen 4 hajtogatás van, ezután mehet a kelesztés kb 1 óra időtartamban, A tészta állagát lehet javítani 1 ek sikérrel, ezt még az elején bele érdemes gyúrni. Ha megkelt tészta cipőt formázunk vagy mint a kicsikenyér, egy formába hajtjuk. Kb 30-40 percig újra zárt térben vagy zacskóban lefedve kelesztjük. A sütőt eközben 220 fokra kell előmelegíteni, a sütő aljába egy tepsit kell rakni. ez fontos lépés, mert ennek szerepel lesz a kenyér felkelésében. Az előmelegített sütőbe behelyezzük a tésztát, eközben egy pohár vizet öntünk a tepsi aljába. Azért tepsi, mert így nagy felületen érintkezik a forró felülettel a víz és ettől szép a héja a kenyérnek, a gőztől pedig jobban kel. Kb 35 perc hőlégkeverésen 200 fokon a kenyérsütés. Nem morzsálódik, 1 hétig eláll, ha marad. Miért nem kell cukor a kelesztéshez? Mert van a lisztben és a víz hatására a hajtogatás során beindul és reakcióba lép az élesztővel. Így kell meg.

kenyereim2.jpg

A forma kenyérhez a hagyományos püspök kenyér formába:

45 dkg BL 80, 3 dl víz, 4 gramm friss élesztő, 1 tk só

kenyereim.jpg

Szólj hozzá

Házi pékség