2017. ápr 13.

Házi bagett konfitált csülökkel

írta: Petőcz Ferenc
Házi bagett konfitált csülökkel

Elkészítés: 3 óra + 12 óra,közepesen nehéz

dsc07753.JPG

Bagett 6 darabhoz:

85 dkg liszt, 8 gramm friss élesztő, 5,3 dl langyos víz, 2 tk só

Az elkészítést megelőző éjszaka 4 gramm friss élesztőt elkeverünk 2,5 dl langyos vízben, hozzá adunk 25 dkg BL 55 finom lisztet. Elkeverjük és pihenni hagyjuk, másnapra szép buborékos keveréket kapunk.

A kapott keverékhez adjuk 60 dkg lisztet és a maradék 4 gramm 2,8 dl langyos vízben elkevert élesztőt, 2 tk sót. A kapott tésztát összedolgozzuk, majd lefedjük pihentetni. 10 perc múlva a tésztából húzunk egy darabot, majd 90 fokkal elfordítjuk és ismételjük ezt a műveletet, összesen 8-szor hajtunk. Majd pihentetünk 10 percet. Az egész hajtogatást még 3-szor ismételjük, majd 1 órát meleg helyen kelesztjük a tésztát.

Amikor a tészta megkelt a közepébe ütünk, hogy a levegő távozzon belőle és 6 egyforma darabot vágunk belőle. A kapott darabokat négyzet alakúra nyújtjuk, majd az egyik széléből húzunk egy darabot és középre hajtjuk, Ugyanígy teszünk a vele szemben lévő oldallal, majd elfordítjuk 90 fokkal és ismételjük addig a hajtogatást, amíg formakenyér alakú tésztát nem kapunk. Lefedjük a kis kenyérkéket és 15 percet pihentetjük.

A pihentetés után kis téglalap alakúra nyújtjuk a tésztákat.A tészta szélét lehajtjuk középre és ezt minden sarokkal megismételjük, ekkor már csúcsos a tészta vége. Majd el kezdjük sodorni akkorára, amekkora bagettet szeretnénk. Nedves konyharuhával lefedjük és még egy órát kelesztjük. Közben 240 fokra előmelegítjük a sütőt és annak aljába rakunk egy tepsit. Amikor a tészta megkelt egy pohár vizet öntünk a tepsibe és hőlégkeverésen kb 20-25 percet sütjük, figyeljünk, ne égjen oda.

dsc07749.JPG

Konfitált csülök:

1 kg csont nélküli csülköt sóval és harissával (arab fűszer keverék) ízesítünk. Fűszerezni bármivel lehet, egy éjszakára pácoljuk a húst. Reggel a hús alá hagymakarikát és fokhagymagerezdeket rakunk és erre helyezzük a húst. Ráöntünk annyi olajat, amennyi ellepi és öntünk alá egy pici vizet is. A sütőt a legmagasabb hőfokra emeljük, amikor teljesen felfűtöttük, akkor vissza vesszük a hőmérsékletet 100 fokra és 12 órán át így sütjük. Az eredmény egy teljesen szétfoszló puha mennyei hús.

A bagettet megkenjük házi majonézzel és rátesszük húst, zöldségekkel, tojással dúsítjuk a szendvicsünket. Jó étvágyat!

A receptet: Petőcz Ferenc készítette

dsc07750.JPG

dsc07751.JPG

dsc07752.JPG

Szólj hozzá

Házi pékség Húsok és halak