2017. máj 15.

Halkolbász

írta: Petőcz Ferenc
Halkolbász

 

halkolbi.jpg

A most következő receptet minden magát valamire tartó horgásznak el kell készíteni. Ennek több oka is van, egyszer az, hogy finom, egyszer az, hogy horgászva az engedélyek kiváltása mellett is olcsóbb, mint a boltban vásárolva. Mert itt kérem ez az 5,5 kg kolbász kb 11000 Ft-t kóstál és nem segíti a halfogyasztást. Pedig halat enni egészséges, ősi magyar dolog és ez a recept egy nyertes recept. Valamikor réges-régen egy nem messzi galaxisban csak egy festő Duna parttal rendelkező városkában a Duna kanyar után a második legszebb Duna részen Dunaújvárosban néhány lelkes lokálpatrióta kitalálta a Parázs-varázs fesztivált. Ez mára az ország egyik legnagyobb füstős, ha nem a legnagyobb ilyen fesztiválja lett. A kedvenc otthoni halboltom évről évre egyre több finomsággal indul az étel versenyeken, ez a kolbász is így született és nyert is, mint sok más halas étel az évek során, el is fogjuk nektek készíteni az összeset, de most jöjjön ez.

parazs.jpg

3 kg busa-, 65 dkg ponty-, 65 dkg harcsafilét és 1,5 kg zsírszalonnát ledarálunk 8 gerezd fokhagymával, 2 fej vöröshagymával.

dsc07985.JPG

Hozzákeverünk 9 dkg sót, 4 dkg pirospaprikát (lehet csípős is), 20 gramm borsot, 20 gramm köménymagot és 25 gramm argentin fűszer keveréket. az egészet össze dolgozzuk és egy éjszakára pihentetjük. Másnap bélbe grillkolbászokat töltünk belőle. 

Sütés után friss kenyérrel, zöldségekkel vagy salátával tálaljuk.

Köszönet a halakért és a receptért a Dunaújváros Piactéri Szalka Hal Vad és Füstöltárú szaküzletnek

dsc07988.JPG

Szólj hozzá

Húsok és halak