2017. jún 13.

Briós

írta: Petőcz Ferenc
Briós

Elkészítés: 1 óra 20 perc, közepesen nehéz

brios2.jpgA XV. századi francia csoda péksüti a briós, ki ne szeretné. Mi csináltunk és a képen látható mennyiséghez szól a recept, persze lehet többet, nagyobbat, kisebbet készíteni. Egy biztos jön a hétvége és eme éteknek reggelente a család apraja nagyja örülne egy pohár tejjel, kakaóval, teával, így nosza,mert nem nagy dolog összedobni.


25 dkg lisztet 5 dkg puha vajjal, 1,5 dkg élesztővel és 1 dl tejjel valamint 1 tojás sárgájával és 4 dkg porcukorral jól eldolgozunk. Hagyjuk kb 30 percet kelni, ezalatt a duplájára nő.

brios4.jpgMajd 6 felé osztjuk kb 25 cm-es rudakat sodrunk az egyes darabokból. A rudakat elkezdjük csiga alakban feltekerni a végüket a tészta aljára nyomjuk. Letakarva így is hagyjuk 20 percet kelni, majd lekenjük felvert tojással és megszórjuk cukorral.

brios5.jpg

Egy 180 fokra előmelegített sütőnek az aljában lévő tepsibe öntünk egy pohár vizet és hőlégkeverésen kb 15-20 percet sütjük. Nagyon finom lett. Ha ez megy, akkor figyeljétek az oldalt, mert mutatunk majd valami trükköt a hamburger zsemlével és láthattok házi hamburgert is.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Francia Nemzetek konyhája Házi pékség Sós és édes szenvedélyek