2017. júl 20.

Húsleves canederlivel

írta: Petőcz Ferenc
Húsleves canederlivel

Elkészítés: 2,5 óra, közepesen nehéz

dsc08726.JPG

Májusban volt 7 éve, hogy az anyakönyvvezető előtt párommal kimondtuk a boldogító igent. Az ünnep alkalmából párom meglepett Kereki Noémi Tésztaműhely az otthoni tésztakészítés titkai című könyvével. Nos, igen, ez megfogja majd dobni a tésztás receptjeinket, mert a tökéletes házi tésztákhoz rengeteg inspiráció van, amelyet meg kell majd valósítani. De most a húsleves jön, amelybe autentikusan dolgoztam bele a canederlit úgy, ahogy könyvben vagyon. Vagy mégis, egy picit változtattam az itthoni alapanyagaim miatt.Húsleves? Sokan unjuk, az öregek szeretik. Ahogy múlik az idő a leveseket kedvelem egyre jobban, ennek ellenére a húsleves ritkán kerül az asztalra, általában címeres ünnepek alkalmával. Itt volt az ideje feldobni, hogy máskor is asztalra kerülhessen ez az étel. Ehhez pedig a levesbetétet változtattam meg. A canederli tökéletes levesbetét, olasz fantázia ihlette, mégis az osztrák határ közeli hatás érződik rajta.

dsc08725.JPG

A húslevesről nem szeretnék sokat írni, szerintem mindenki tudja hogyan készül, de mégis könnyű elrontani, a titok a tökéletes alapanyagokban, a lassú gyöngyöző főzésben és persze a keletkező húshab időbeli eltávolításában rejlik. Ha e hármas rendben, nagy baj nem lehet, Az alapokon picit változtattam, a répa mellé egy kevés zöldbab és borsó került a főzés végén és persze a húsleves zsidó alapokon nyugszik, így került bele egy csipet gyömbér is.No, de jöjjön a levesbetét.

dsc08723.JPG

30 dkg lehetőleg friss kenyeret 3-4 dl tejbe áztatunk. Eközben apró kockákra vágunk 10 dkg füstölt csülköt - az eredeti recept kolozsvári szalonnát ír, de ez van itthon - és egy fej kockázott vöröshagymával összepároljuk. A kenyeret kinyomkodjuk és hozzá adjuk a kihűlt hagymás csülköt. Egy csokor petrezselymet aprítunk és az is bele kerül. Sózzuk, borsozzuk, őrölt szerencsdióval ízesítjük, kettő tojást hozzáadunk és annyi lisztet kb 10 dkg, amelyből vizes kézzel már lehet gombócokat formálni. Egy-egy gombóc viszonylag nagy kb 5 dkg lesz. A gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk, erre azért van szükség, mert a gombócok belül lágyak lesznek és ez fogja összetartani. És tényleg így is lesz. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük és a levesben találjuk.

dsc08724.JPG

Szólj hozzá

Olasz Levesek Egészség vega és tészta