2017. júl 20.

Muszaka

írta: Petőcz Ferenc
Muszaka

Elkészítés: 1,5 óra, közepesen nehéz.

muszaka2.jpg

Ha az ember Görögországba megy, akkor ezt az ételt biztosan megkóstolja, aztán függő lesz, így elkészíti itthon is, sokszor. Így itt a recept, ahogy mi ismerjük.

60 dkg darált hús (lehetőleg bárány vagy birka és marha keveréke)
50 dkg paradicsom
50 dkg burgonya
fokhagyma, só és bors
1 kg padlizsán
1 fej vöröshagyma
2 dl száraz vörösbor
10 dkg vaj
4 ek liszt
6 dl tej
1 tojás
szerecsendió
A hagymákat pároljuk meg, adjuk hozzá a húst pároljuk össze és adjuk hozzá a paradicsomot, majd fűszerezzük a sóval, borssal és öntsük bele a bort, egyszer forraljuk össze (finom). ezalatt az idő alatt süssük meg egészben a padlizsánt a sütőben. Amikor a padlizsán kihűlt, akkor szedjük le a megégett héját és daraboljuk fel. A burgonyát karikázzuk fel és forró olajban mindkét oldalát pirítsuk elő. A krumpli karikákat egy magasabb tepsibe rakjuk. Majd rá a húsos mártást, utána a padlizsánt, a padlizsánt célszerű ekkor megsózni, mert az nem kapott addig fűszereket. 

muszaka1.jpg
A vajból, tejből és lisztből készítsünk besamel mártást, amelybe keverjük bele a nyers tojást és ízesítsük sóval és reszelt szerecsendióval. A besamel megy a tetejére és forró sütőbe tesszük, aranybarnára sütjük. Ha kicsit hűlt, és mindent jól csináltunk, akkor felszelve nem esik szét és nagyon finom. Már csak egy pohár retsina vagy uozo kell hozzá.

Szólj hozzá

Görög Húsok és halak Egészség vega és tészta