2017. júl 22.

Császármorzsa

írta: Petőcz Ferenc
Császármorzsa

csaszar1_1.jpg

Tart a befőzések ideje. Sárgabaracktól rogyadozik a piac. Csináltunk lekvárt is belőle és fagyit is. De ha lekvár, akkor e klasszikus a császármorzsa nem hiányozhat a konyhából. Sajnos nem kalória- és szénhidrátszegény, de finom s néha lehet bűnözni. Jó étvágyat hozzá!

1 adag: 764 kcal, szénhidrát 148 gramm !, zsír 10 gramm, fehérje 19 gramm

4 adaghoz hozzávalók:

4 tojás
5 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
30 dkg búzadara
csipet só
10 dkg cukor
1 citrom
5 dkg mazsola
rumaroma
olaj.

Jelen esetben görögdinnye lekvár de baracklekvár az igazi hozzá és porcukor

csaszar2.jpg
A tojások fehérjét verjük kemény habbá. A tojás sárgáját a cukorral keverjük el, adjuk hozzá a tejet, majd citrom reszelt héját és a rumaromában áztatott, lecsöpögtetett mazsolát, csipetnyi sót és keverjük jól össze. Ezután keverjük bele a tojáshabot és lassan adagolva folyamatosan keverve a búzadarát.

csaszar3.jpg

Kb 20-25 perc pihentetés után, miután többször átkveretük, az egészet forró olajban süssük ki, időnként keverjük át, ettől lesz szép ropogós és mégis lágy ízletes. Tetejére lekvár és porcukor adható.

csaszar4.jpg

Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek