2017. sze 17.

Pörkölt lóhúsból

írta: Petőcz Ferenc
Pörkölt lóhúsból

Elkészítés: 2 óra, könnyű

lo.jpg

Biztos vagyok benne, hogy az étel alapanyag alapján most sokan elküldenek valahova, de kevesen tudják azt, hogy a ló az egyik legegészségesebb hús és hazánkban a lókolbász, különböző lószalámik vásárolhatók és sokszor kerül alapanyagként szalámikba. Különbséget kell tenni házi állat, versenyló, különböző haszon állatként tartott lovak közt. Ajánlom ezt a receptet mindenkinek, bográcsban lett volna igazi.

Lóhúsból finom pörkölt. Íze édesebb, mint a marhahús, de egészségesebb, kevesebb zsírt tartalmaz. A Vásárcsarnokban 1500 Ft/kiló áron kapható e szép lapocka, ami a képen van. Végül tarhonya lett hozzá laska tészta helyett és íme a recept:
1 kg lóhús kockázva
2 fej vöröshagyma kockázva
4 gerezd reszelt fokhagyma
5 dkg szalonna
1 paradicsom
1 ek füstölt pirospaprika
0,5 liter száraz vörösbor
só,őrölt bors és koriander, köménymag.

lo1.jpg


A szalonnát lepirítjuk, annak zsírjában a hagymákat megpároljuk, hozzá adjuk a paradicsomot és a húst, kicsit árpirítjuk és mehet rá a só és a fűszer, majd a füstölt őrölt pirospaprika,. Felöntjük annyi vizzel, amennyi ellepi. Ezt követően kb 2-3 órát lassú lángon főzzük, az elfogyó levet vörösborral pótoljuk. A végén tarhonyával tálaljuk és savanyút kínálunk mellé.

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta