2017. sze 20.

Pikáns erdei gombával töltött dagadó

írta: Petőcz Ferenc
Pikáns erdei gombával töltött dagadó

Elkészítés: 2 óra, közepesen nehéz

2017_09_20_449.JPG

Egy kb 70 dkg-os dagadónk volt. Gondolkoztam mi legyen belőle, volt itthon fagyasztott előkészített sárga gévagomba, így a kettőt társítani kell gondoltam és találtam,igaz máshoz vásárolt kevéske csirkemellt is és egy nagy csokor friss petrezselymet is. Ebből alakult e recept, tetszeni fog.

2017_09_20_447.JPG

Miután dagadónk óvatosan felszúrtuk és sóztuk kívül és belül, elkészítjük a tölteléket. 2 nagy fej kockázott vöröshagymát kevés olívaolaj és vaj keverékén megpároljunk, majd hozzáadunk 5 gerezd reszelt fokhagymát a kiolvadt gévagombát (bármilyen erdei jó), sózzuk és még egy kevés vajat adunk hozzá valamint az apróra kockázott csirkemellt. Amikor a húsunk puhul jöhet hozzá 5 dkg rizs és kevés víz valamint sok, de azt írom ízlés szerinti Peri-Peri csípős szósz. Meglepően finom lesz. Amikor a rizs is megfőtt elzárjuk, hagyjuk picit hűlni,  majd hozzáadunk kettő tojást és egy csokor petrezselyem aprítva. Így kb valami olyant kap a szakács, mint amilyen nekünk lett a képen.

2017_09_20_448.JPGElőkészítünk egy tepsit, amelynek a közepébe rakunk egy vastagabb alufólia réteget, ezt kikenjük zsírral. A fólia köré pedig 2 dl vizet öntünk. Ettől fog húsunk párolódni, puhulni. A dagadót betöltjük a töltelékkel a végét hústűvel lezárjuk, majd az alufóliára helyezzük. Teszünk köré kevéske vajat és lefedjük alufóliával. Vigyázzunk, ne töltsük túl, mert akkor kireped. Velem is ez történt, látható a képen, kicsit kirepedt, de jól szelhető lett.

250 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, visszavesszük a hőfokot  200 fokra és kb 1,5 órát pároljuk, Ekkor a fóliát levesszük, a hús már puha és 160 fokra visszavéve hőlégkeverés bekapcsolása mellett kb 15 percet pirítjuk, így kap pici kérget és szép színt a hús. Végül mi krumplipürével tálaltuk. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Húsok és halak Szabadban láttuk főztük