2017. sze 23.

Avokádó krém

írta: Petőcz Ferenc
Avokádó krém

Elkészítés 10 perc, könnyű

avokado2.jpg

Megígértük, tartjuk a szavunk a kencés dolgokat folytatjuk, így készült most az avokádókrém, de mi is az avokádó, mint növény? 

Az avokadót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek. Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.

avokado.jpg
2 éret avokádó
1 fej lilahagyma aprítva
2 gerezd fokhagyma reszelve
só,bors
2 chili aprítva
1 lime leve
2 ek olívaolaj

avokado1.jpg
Az avokádót összetörjük villával és az alapanyagokat összekeverjük, ha van paradicsomunk, akkor azt is darabolhatunk bele. Utána egy óra pihentetés következik hűtőben. Pirítóson tálalva igazi csemege.

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta