2017. okt 14.

Káposztás pacal

írta: Petőcz Ferenc
Káposztás pacal

dsc09304.JPG

Nem rég Vecsésen jártunk az idei Káposztafeszten, erről részletesen beszámoltunk facebook csoportunkban is.

dsc09136.JPG

dsc09135.JPG

Káposztás ételek tömege és igencsak változatosan. Akkor mi babos káposztát ettünk és már eldöntöttük, hogy jövőre vissza is térünk, mert jó a hangulat a díszletek, az ételek. És ott volt a káposztás pacal, sajnos elfogyott. Így el kellett készíteni nekünk. természetesen az ilyen étel ha nem bográcsban, akkor cseréptálban az igazi.

dsc09299.JPG

dsc09300.JPG

Egy serpenyőben kevéske kockázott házi szalonnát megpirítunk, majd annak zsírjába teszünk 2 fej kockázott vöröshagymát és 3 gerezd reszelt fokhagymát, kevéske hegyes erős paprikát karikázva.Megpároljuk, majd a cseréptál aljába öntjük.

dsc09302.JPG

Rétegezve kerül egymásra savanyú káposzta, pacal, marhalapocka kockázva, só, bors, babérlevél, pirospaprika.. A végén alá öntünk egy üveg száraz vörösbort és annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Sütőben közepes hőfokon főzzük, időnként megkeverjük.

dsc09303.JPG

Amikor a hús és a pacal is megfőtt, akkor rozst adunk hozzá. Az arányok, nálunk 1,3 kg pacal, 0,5 kg marhahús, 1 kg savanyú káposzta és 20 dkg rizs volt. Amikor a rizs is megfőtt tejföllel és házi kenyérrel, péksüteménnyel tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak