2017. okt 20.

Narancsos csirkecomb sült répával és rukkolás burgonyapürével

írta: Petőcz Ferenc
Narancsos csirkecomb sült répával és rukkolás burgonyapürével

szuli.jpg

Tavaly születésnapomra ezt a vacsorát készítették nekem. Végre kipróbálhattuk ezt a tányért is. Nagyon nagy étel és finom. Itt az ideje felrakni ide, mert lassan jön a következő születésnap. Vajon idén milyen vacsival lepnek meg szeretteim?

Hozzávalók: 4 db narancs és csirke alsó- és felsőcomb, 30 dkg sárgarépa, 3 ek. méz, 1 ek. szójaszósz, 30 dkg burgonya,1 kis zacskó rukola, 1 gerezd fokhagyma, kevés tej, pár ek. olívaolaj, só, frissen tört bors, 5 dkg vaj.
Levágjuk a narancsok héját, és éles késsel a fehér hártya mellett kivágjuk a narancshúst, a keletkezett levet félretesszük, ebből fog készülni a máz később. A csirkecombokat zsiradék nélkül a bőrös felükön egy serpenyőben megpirítjuk. a sárgarépát körömkefével alaposan megsikáljuk, majd egyforma hasábokra vágjuk.Miután a húsok kellően megpirultak akkor sózzuk, borsozzuk őket, majd egy akkora sütőtálba tesszük, amibe belefér, hozzáadjuk a répákat is. A serpenyőben amiben előzőleg a húsokat pirítottuk, felhevítjük a mézet, hozzáadjuk a szójaszószt, és a narancsok felfogott levét, kevés törőtt borsot, és kissé besűrítjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor a tepsi tartalmát megkenegetjük vele. 180 fokra előmelegített sütőben elkezdjük sütni, időnként a sziruppal meglocsoljuk, és készre sütjük.Eközben a burgonyából a hagyományos módon elkészítjük a pürét. A rukolát durva darabokra vágjuk, kevés olívaolajon enyhén megfonnyasztjuk. A kevergetéshez egy gerezd fokhagymát villára szúrunk, és ezzel kavargatjuk, később belereszeljük a pürébe. Amikor minden kész, akkor ízlésünknek megfelelően tálaljuk az ételt. Ekkor kerül ismét elő a narancsok kivágott húsa, ki-ki ahogy szereti, annyi narancshússal szórja meg vele a kész ételt! Remek étel, bár elsőre kicsit pepecsnek tűník, de megéri a fáradozás! Szinte a tányérok is elfogytak, olyan jó lett ez a fogás! Ha már lassan itt a karácsony, érdemes újítani a repertoárt ezzel a fogással, nem fogtok csalódni!

Szólj hozzá

Húsok és halak