2017. nov 12.

Libaleves zöldséges maceszgombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Libaleves zöldséges maceszgombóccal

Elkészítés: 3 óra, közepesen nehéz

libale.jpg

 

Ezt a levest régen készítettem, a régi blogból emeltem át ide, mert most aktualitása van és újra megcsinálom a levesbetétek legjobbjával a maceszgombóccal.

 

Libaleves zöldséges maceszgombóccal

 

50 dkg liba farhát más libaaprólék

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

sárgarépa, gyökér, zeller, burgonya

só, bors, köménymag, gyömbér

petrezselyem, zellerlevél

 

A hozzávalók közül a húst rakjuk fel főni, forrás után szedjük le a habot. Ezt követően adjuk hozzá a zöldségeket, a fűszereket a petrezselyem és a zellerlevél nélkül. Lassú tűzőn 2, 2,5 órát főzzük, majd szükség esetén még utána ízesítünk. A gyömbérből eleve kevés kell erőteljes íze miatt és azért, hogy ne vigye el az étel karakterét. A főzés végén egy csokor petrezselymet és zellerlevelet aprítsunk össze és adjuk még az ételhez.

Tálaláskor adjuk hozzá a levesbetétet, a maceszgombócot, amelyet az alábbi módon kell elkészíteni:

 

30 dkg pászka

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

egy csokor petrezselyem

1 csokor metélőhagyma

só, bors, örölt gyömbér

olívaolaj, tojás

 

A pászkát daráljuk össze, ebből lesz a maceszliszt. A maceszliszt felét 5-6 evőkanál vízzel keverjük össze, majd hagyjuk állni kb 30 percet. Addig a hagymát aprítsuk fel zöldfűszerekkel együtt, keverjük a maceszliszt másik felével, adjuk hozzá a fűszereket, a fokhagymát reszeljük hozzá. A 30 perc letelte után a keverjük össze a mindkét fél adag maceszlisztet, adjuk hozzá a tojást, 4-5 ek olívaolajt. Forraljunk fel egy edényen vizet. A masszából formázzunk vizes kézzel apró gombócokat, a gombócokat tömörré kell formázni, mert főzés közben egyébként szétesnek. A forrásban lévő vízben pár perc alatt kifőzzük a levesbetéteket, amelyet tálaláskor adunk a leveshez. A házilag készült erős Pistával a leves igazán pikáns étek. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak