2017. dec 14.

Kocsonya

írta: Petőcz Szabó András
Kocsonya

A kocsonyát  nagyon szeretem. Anyukám hatalmas edényben főzte, alapanyagát otthon neveltük, és mindig november végén volt a disznóvágás. Ez egy téli étel, ilyenkor annyit eszek belőle, hogy már rá se tudok nézni, de ennek ilyenkor van a szezonja! 

dsc09801.JPG

Hozzávalók: 1,5 kg kocsonya alapanyag vegyesen (bőrke, láb, húsos rész vegyesen, de a csont legyen többségben!), 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 nagyobb vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, só, bors, fűszerkömény ízlés szerint.

dsc09798.JPG

dsc09799.JPG

Elkészítés: Roppant egyszerű! a kocsonya alapanyagot egy nagy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, felforraljuk. A keletkezett habot mindig szedjük le! Ha felforrt, vegyük takarékra alatta a lángot, és mint a húslevest szokás, gyöngyözve főzzük. Adjuk hozzá a zöldségeket, a bevagdosott vöröshagymát, fokhagymát, és a fűszereke tegyük teadióba, és így a lébe. A keletkező zsírt is szedjük le ízlés szerint. Kb. 1,5-2 óra múlva végezzünk zselépróbát! A hűtőbe, vagy a fagyasztóba (ha van hely) tegyünk egy kistányért. Akkor van kész, ha a tányérra cseppentve, hamar megdermed, ezt hívjuk zselépróbának. Vegyünk elő olyan tányérokat, ételhordókat amiket nem fogunk mostanában használni, ezekbe fogjuk merni a kocsonyát. Távolítsuk el a vöröshagymát, teadiót az edényből. Osszuk szét a tányérokban a megfőtt zöldségeket, és a húsokat. merjük rájuk a levet, és tegyük őket hideg helyre, hogy megdermedjenek. 

dsc09800.JPG

Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak