2018. feb 03.

Kovászos fehér kenyér íróval

írta: Petőcz Ferenc
Kovászos fehér kenyér íróval

Elkészítés: nehéz

Adsc00031.JPG

2 ek kovászból készítünk 160 gramm előkovászt, amely egy napot pihen. Másnap hozzáadunk 200 gramm BL 80 lisztet valamint 3 dl írót. Már lehet venni boltban. Lefedjük ezt is és még egy napig hagyjuk pihenni, másnapra szép buborékok lesznek a kenyér alapunkon.

dsc00023.JPG

Ehhez a masszához adunk 22 gramm BL 80 kenyérlisztet, de igazából annyit, amennyit a tészta a jó kenyérhez felvesz, 2 tk sót. Ezt nem is tudnám leírni, érezni kell. Majd összegyúrjuk, 10 percet pihentetjük és utána hajtogatjuk, majd 10 perc pihentetés jön és újabb hajtogatás, összesen 4 hajtogatás van. Ezt követően egy órát lefedve kelesztjük.

dsc00024.JPG

Átgyúrjuk, kenyérformába szakajtóba helyezzük és legalább 3 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.

dsc00026.JPG

dsc00025.JPG

A sütőnket 250 fokra előmelegítjük, a sütő aljába tepsit teszünk és a felmelegedett tepsibe egy pohár vizet öntünk sütés előtt. Ettől fog szépen megemelkedni a kenyerünk. A kenyeret behelyezve a hőmérsékletet 220 fokra csökkentjük és hőlégkeverésen sütjük 30 percet. Akkor van kész, ha megkocogtatva koppanó hangot ad.

dsc00027.JPG

dsc00028.JPG

Amikor kihűlt, szeleteljük. Nagyon finom, foszlós a kenyér, bár a színe nem ezt mutatta, de sajnos egy éve a fehér kenyérliszt sötétebb, mint a normál liszt, az okát nem tudom, nem is értem, romlott a minősége az itthoni liszteknek vagy jobbat eladják külföldre. Érdemes a kovászolt kenyérrel próbálkozni, finomabb, tartósabb, jobb az állaga és nincs benne cukor, élesztő, jó a guténérzékenyeknek is.

dsc00030.JPG

dsc00029.JPG

 

Szólj hozzá

Házi pékség