2018. feb 20.

Sertésszelet Jóasszony módra

írta: Petőcz Ferenc
Sertésszelet Jóasszony módra

Elkészítés: 1 óra, könnyű

dsc09931.JPG

Ez az étel a magyar konyha egyik ikonikus étele, de mégsem nagyon készítjük és megvallom blog ide vagy oda, eddig én is csak étteremben ettem. Most azt mondtam, születésnapra kell valamit feldobnom, így legyen ez, szerintem talált. Én az eredeti recepthez képest talán picit paradicsomosabbra készítettem, de ez legyen bocsánatos bűn. Szeretem a paradicsomot és nagyon jó lett az étel az ízek harmóniája. Érdemes othon is elkészíteni.

dsc09924_1.JPG

dsc09923.JPG

10 dkg gombát felszeletelünk és egy fej vöröshagymát valamint 15 dkg szalonnát császárt és tokaszalonnát vegyesen, de szigorúan csak házit és nem boltit, mert ettől lesz finom az étel.

A kockázott szalonnát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és gombát valamint 2 gerezd reszelt fokhagymát és összepároljuk, ha kell sózzuk, fehérborssal hintjük. Amikor megpuhultak hozzáadunk 20 dkg borsót, 10 dkg paradicsom sűrítményt, 2 dl száraz fehérbort (pl.: rizlinget) és készre pároljuk a végén hozzáadunk 3 ek lecsepegtetett savanyított gyöngyhagymát.

dsc09925_1.JPG

A húsokat már előző nap kiklopfoltuk 6 szelet karajt, sóztuk és fehér borssal fűszereztük. Az elkészítés napján forró olajban kisütjük, meleg helyen tartjuk, közben 1 kg kockázott krumplit forró olajban kisütünk.

A húst, a burgonyát, a mártást forrón tálaljuk, nagyon finom ételt kapunk. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak