2018. már 17.

Csalánnal töltött tojás

írta: Petőcz Ferenc
Csalánnal töltött tojás

dsc00043_1.JPG

A csalán egészségre gyakorolt jótékony hatása közismert, felsorolni is nehéz sok számos gyógyhatását. Egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukorszintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.

Most étel készült előle, ígérem több fajta is fog. Amikor szedjük próbáljuk a zsengébb hajtásokat leszedni. 

dsc00042_1.JPG

6 darab tojást főzzünk, vágjuk félbe a sárgájukat szedjük ki. Egy kis csokor csalánt mossunk meg, forrázzuk le, majd csepegtessük le és aprítsuk fel. Egy kis fej vöröshagymát vágjuk apróra. A csalánt, a hagymát adjuk az összetört tojássárgájához, majd 1 tk tejfölt és 1 ek mustárt is adjunk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Ezt töltsük vissza a tojásokba, tetejét kapribogyóval díszítsük. Hűtsük be, finom falat lesz belőle. Jó étvágyat.

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta