2018. jún 09.

Tenger gyümölcse kapros rizsben (4 adag)

írta: Petőcz Ferenc
Tenger gyümölcse kapros rizsben (4 adag)

Elkészítés: 30 perc, könnyű

dsc00409.JPG

Az eredeti recept félig autentikus változatát kapjátok, mert eredetileg fekete kagylóból szokták készíteni a görögök, de mi ezt kaptuk, a kagylót elvitték, így vegyesen került bele tintahal, polip, szépia darabolva, amely omlósan puha falatonként omlott szét a szánkban, mert a jól elkészített tintahal, polip sosem kemény, hanem puha és foszlós, a rosszul elkészített pedig rágós, de nem tudjuk hogyan kell rosszul elkészíteni és ez nem nagyképűség, hanem csak tartjuk az eredeti receptet itt görög földön és otthon is egyaránt.

2 fej kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon picit sózva üvegesre párolunk, hozzáadunk 4 gerezd reszelt fokhagymát és amikor illatozik, bele kerül a darabolt tengergyümölcs kb 1kg.

dsc00406.JPG

1 nagy görög paradicsomot kockázunk bele, ha az nincs, akkor az otthoni magyarból kettő nagyot, sózzuk, borsozzuk, picit pároljuk így, amíg levet enged a paradicsom. Ezt követően hozzáadunk 30 dkg rizst és felöntjük 5 dl száraz fehérbor és 4 dl víz keverékével, fedő alatt pároljuk. Időnként megkeverjük.

dsc00407.JPG

Amikor már majdnem kész egy csokor aprított kaprot adunk hozzá, lefedjük és hagyjuk kikapcsoljuk a tűzhelyet. Hagyjuk az ételt picit állni, hogy felvegye a rizs a maradék levet, majd tálaljuk. Jó étvágyat és egy pohár Retsina vagy Olaszrizing jöhet mellé.

dsc00408.JPG

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta