2018. jún 12.

Görög tökfasírt-Κολοκίτθοκεβτέδεσ

írta: Petőcz Ferenc
Görög tökfasírt-Κολοκίτθοκεβτέδεσ

Elkészítés: 1,5 óra, könnyű

dsc00497.JPG

Még valamikor 2008-ban az egyik tavernában kikértük a vacsorát, sokan voltak, de mi régóta visszajártunk a helyre Nei Poriban, így előételként kaptunk friss, forró, ropogós "vitamin"-t. Ez a tökfasírt volt, végre meg van a recept is is, így ideje volt elkészíteni, ha már újra itt vagyunk Platamonban. Tálalás egyszerű körülmények közt történt, mert a szállások felszereltsége, "nagyon görög".

Friss zsenge tököket meghámozunk, 1 kg tökhúsra lesz szükségünk. A megpucolt, megmosott, lecsepegtetett tököket reszeljük le,sózzuk meg és helyezzük egy szűrőre, hogy a levét ki tudja engedni.

dsc00487.JPG

Kb 1 órát hagyjuk így, majd nyomkodjuk ki a maradék levet és adjunk hozzá 25 dkg reszelt fetát, 2 tojást, 1 csokor petrezselymet, borsot, 1 teáscsésze zsemlemorzsát. Gyúrjuk össze, ha nem elég kemény, akkor még mehet bele zsemlemorzsa.

dsc00488.JPG

dsc00490.JPG

A kész masszából vizes kézzel készítsünk fasírtokat, amelyet lisztbe forgatunk és forró olajban kisütünk.

dsc00495.JPG

Friss görög joghurttal, vagy fokhagymás, zöld fűszeres tejföllel nagyon finom. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta