2018. jún 21.

Görög marhapörkölt 1. - Φοδινι στιβάδο vodini sztifado

írta: Petőcz Ferenc
Görög marhapörkölt 1. - Φοδινι στιβάδο vodini sztifado

Elkészítés: 2,5 óra, könnyű

dsc00654.JPG

Görögországban rengeteg sztifado, a mi pörköltjeinkhez hasonló étel létezik. Mi is elkészítettünk ott még egyet, egy illatos, ízletes marharagut, amelyet az összetevők miatt érdemes elkészíteni majd karácsonyra is, ehető magában kenyérrel, galuskával, főt burgonyával. A tálalás most viszont szintén egyszerű, mert a kinti szállás nem tett mást lehetővé, ettől független remek étel kerekedett, érdemes elkészíteni.

dsc00651.JPG

1 kg kockázott marhahúst sózzunk, borsozzunk, majd forgassuk lisztbe és pirítsuk le annyira olívaolajban,hogy csak egy kis kérget kapjon, majd szedjük ki. A visszamaradt olajban 1 kg kockázott vöröshagymát pároljunk meg, majd adjunk hozzá 3 db nagyobb paradicsomot kockázva. Kicsit pároljuk és mehet bele a hús. Nekem volt segítségem amint látható, a legjobb kóstoló művész a kutyám, ami neki ízlik, az mindenkinek, saját tapasztalat.

dsc00653.JPG

Öntsünk rá 0,5 liter száraz jófajta vörösbort, adjunk hozzá 2 gerezd reszelt fokhagymát, 4-5 db szegfűszeget, 1 db fahéjt, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és forrás után 2 órán keresztül lefedve lassú tűzön pároljuk, amíg a hús megpuhul, el nem készül. Ha szükséges, időnként a borral pótoljuk a folyadékot.

dsc00652.JPG

Olyan illata van az ételnek, hogy az utcán a görögök és a szálláson a többi vendég megállás nélkül szimatolt, a teraszon főztünk. Jó étvágyat!

dsc00677.JPG

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak