Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2017. feb 20.

Valentin napi tészta vacsora

írta: Petőcz Ferenc
Valentin napi tészta vacsora

Elkészítés: 1 óra, könnyű

dsc07545.JPG

Páromat szerettem volna meglepni ezzel az étellel, egyrészt mert ilyent még nem csináltam, de hasonlót már sokszor ettünk otthon Dunaújvárosban az egyik pizzériában, másrészt a születésnapja is közel esik Valentin naphoz. Nem szeretnék foglalkozni a gazdasági vonatkozásával, egy a fontos, hogy nekem fontos a másik, a párom és persze, nem csak ekkor gondolok rá, érte mindig öröm főzni valamit, így tettem most is.

dsc07549.JPG

Hozzávalók.

40 dkg tészta, 60 dkg csirkemell, 2 dl tejföl, só,bors,koriandermag, 20 dkg sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, olívaolaj, 2 db szárzeller.

Kevés olívaolajon megpároljuk a hagymákat a szárzellerrel, majd hozzáadjuk a húst, ezzel egy időben feltesszük főni a tésztát és 180 fokra előmelegítjük a ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2017. feb 20.

Strucc steak salátával

írta: Petőcz Ferenc
Strucc steak salátával

Elkészítés: 30 perc, könnyű

60 dkg strucc mellhúst feldarabolunk, majd kevés zsiradékon hirtelen megpirítjuk mindkét oldalát. ezt követően 3-4 percig sütjük közepes lángon, tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, picit pihentetjük és görög joghurttal teleöntött salátával tálaljuk.

A receptet: Petőcz Ferenc készítette.

dsc07573.JPG

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2017. feb 17.

Rántott kelbimbó

írta: Petőcz Ferenc
Rántott kelbimbó

Elkészítés: 1 óra, könnyű

dsc07532.JPG

A piacon járva múlt héten, mikor sütött a nap, megkívántam a tavaszi fényben ragyogó kelbimbót. Olyanok voltak, mint tsavorit .

Rántott kelbimbó

1,15 kg kelbimbó felpucolva, só, 2 tojás sárgája, 1 cs. sütőpor, 3 ek. liszt, bors, olaj a sütéshez, krumpli a körethez+ fagyasztott fűszernövény keverék

dsc07527.JPG

A megpucolt kelbimbót forrás után sózott vízben félpuhára főzzük. Habosra keverjük habosra a tejet és a tojás sárgákat, majd beleszitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet, majd sózzuk, borsozzuk a masszát. Azután kis adagokban forgassuk meg benne a kelbimbókat

dsc07529.JPG

Felforrósított olajban kis adagokban aranyszínűre sütjük a kelbimbókat. Ezt követően papírtörlőre szedjük, leitatjuk róluk a felesleges olajat. Miközben ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2017. feb 16.

Francia vajas croissant

írta: Petőcz Ferenc
Francia vajas croissant

Elkészítés: 40 perc+ pihentetés+1 óra, nehéz

c4.jpg

Hozzávalók:

25 dkg BL 80 fehérkenyérliszt
1 ek cukor
1 tk só
10 gramm friss élesztő
1,25 dl langyos víz
15 dkg szoba hőmérsékletű vaj
1 tojás

c4.jpg

A lisztet a vízzel, cukorral, sóval az élesztővel jól eldolgozzuk, majd 10 percre lefedve félre tesszük a tésztát. ezt követően a tésztából húzunk egy darabot és ráhajtjuk a tetejére és 90 fokkal elfordítjuk az edényt, összesen 8 hajtás van. Utána 10 perc pihentetés lefedve és még 3-szor megismételjük az egészet. Ezalatt alakul ki a tökéletes tészta, amelyet egy északára lefedett edényben hűtőbe kell rakni, Másnap 12-szer 12 centiméteres lapot nyújtunk kézzel és ebbe rakjuk a vajat. A tészta széleit ráhajtjuk és kinyújtjuk, és hajtogatjuk, mint a hájas tésztát. Majd 20 ...

Tovább Szólj hozzá

Házi pékség

2017. feb 12.

Bográcsos zöldbabos sertésragu

írta: Petőcz Ferenc
Bográcsos zöldbabos sertésragu

Elkészítés: 2 óra, közepesen nehéz

Szeretem az össze alkalmat kihasználni ami tőlem telik, hogy minél többet legyünk a szabadban. Szeptemberben Keszthelyen voltunk, és ismét egy új bográcsos étellel lettünk gazdagabbak, a szomszédok meg álmatlanul forgolódtak a remek illatoktól. A bográcsozás  lassan a szezonja vége felé járt és ezt a zöldséges ételt készítettem el, ami tűzhelyen is ugyanúgy remek, fogás lesz. Persze, meg kell vallani, már nagyon várom a tavaszi füstős étel készítést. Íme a recept!

z1.jpg

Bográcsban készült zöldbabos sertésragú
Hozzávalók: 3 nagy fej vöröshagyma, 3 nagy gerezd fokhagyma, 80 dekányi sertéslap ocka, só, és frissen törött bors, kevés víz, 1 csokor friss kapor, kb. 70 dkg sárga hüvelyű zöldbab (ami lehet fagyasztott is, és zöld ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2017. feb 12.

Köménymagos rozskenyér

írta: Petőcz Ferenc
Köménymagos rozskenyér

Elkészítés: 40 perc + 1 óra pihentetés + 3-6 óra kelesztés, közepesen nehéz

rozs1.jpg

Hozzávalók:

350 gramm sötét rozsliszt
150 gramm fehér kenyérliszt BL80
2 tk só
1 tk őrölt kömény
250 gramm rozslisztből készült kovász
4 dl langyos víz

Az alapanyagokat keverjük össze egy tálban, majd hagyjuk meleg helyen egy órát pihenni. Utána a tésztát fordítsuk ki egy liszttel borított sütőpapírra. Abban forgassak meg az egészet és helyezzük egy 1 kg-os kenyérnek készült szakajtóba kb 3, inkább 5 órára. A szakajtót jól ki kell lisztezni.

rozs3.jpg

Amikor megkelt helyezzük sütőpapírra a kenyeret egy hirtelen határozott mozdulattal. A sütőt közben melegítsük elő 240 fokra, majd amikor a kenyér bekerül a sütőbe, egy tepsi aljába öntsünk egy pohár vizet. Fontos, hogy tepsi legyen, mert így lesz hirtelen kellő pára. ...

Tovább Szólj hozzá

Házi pékség

2017. feb 12.

Cigányka

írta: Petőcz Ferenc
Cigányka

Elkészítés: 1 óra 15 perc, közepesen nehéz

A most következő recepthez el kell mondani, hogy bármerre járunk hazánkban és járunk, mert nem vagyunk tétlenek és szeretnénk megismerni mindent nemzetünkről, kultúránkról és  ennek része a gasztronómia, az ízek birodalma. Így bármerre is jártunk, többet tudtunk meg a történelmünkről, a hétköznapokról, az konyha kultúránkról, mint bármely tankönyvben vagy az ideológia által befolyásolt médiából és mindenhol kedves emberekkel találkoztunk. Tavaly volt szerencsénk számunkra az ország ismeretlen végén járni és kettő hetet a szépséges fürdővárosban Gyulán eltölteni. Remek és olcsó és csodás termékeket árusító hentest találtunk. Ott láttuk a cigánykát, pontosabban mindennap a hűlt helyét. Félre nem raktak, mert nagyon ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2017. feb 09.

Távol-keleti jellegű saláta Feri módra

írta: Petőcz Ferenc
Távol-keleti jellegű saláta Feri módra

Elkészítés: 30 perc, könnyű

Hozzávalók:

30 dkg natúr tofu
1 fej jégsaláta vagy bármilyen más saláta
1 nagyobb lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
Egy nagyobb kaliforniai paprika
2 paradicsom
kígyóuborka
0,5 dl szójaszósz
2 ek balzsamecet
2 ek méz vagy barnacukor
bors, só
0,5 dl olívaolaj

sali3.jpg

z olívaolajat a cukrot vagy mézet, a szójaszószt, a balzsamecetet, reszelt fokhagymát, aprított vöröshagymát, frissen őrölt borsot összekeverjük, Hozzáadjuk az aprított tofut és egy napra hűtőbe tesszük. Időnként összerázzuk.
Másnap salátát helyezünk adagonként a tányérokra, erre kerül az aprított kaliforniai paprika, paradicsom, uborka és a szeletelt lilahagyma. Enyhén sózzuk.
A tofut egy felforrósított serpenyőben lassú tűzön barnára sütjük. Ezt ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2017. feb 09.

Fahéjas-diós töktorta

írta: Petőcz Ferenc
Fahéjas-diós töktorta

Elkészítés: 1 óra, közepesen nehéz

Ezzel a recepttel még adós vagyok a múlt heti beharangozás óta...
Gyerekkoromban is nagyon szerettem a sült tököt, de sokkal többre tartom e növényt, hogy csak így készítsem el. Ezért mindig nagy öröm, mikor újabb receptekre bukkanok!

suti1.jpg

Hozzávalók egy 20-22 cm átmérőjű tortához:
50 dkg pucolt sütőtök , 4 tojás, 5 dkg cukor, 1 kezeletlen citrom reszelt héja, 1 tk. őrölt fahéj és gyömbér, 12 dkg Zabfalatok keksz, 5 dkg dió, 7 dkg vaj/ margarin.

A megtisztított, és felkockázott sütőtököt kevés vízben puhára főzünk, leszűrjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd pürésítjük.. Ezt a lépést előző este is megcsinálhatjuk. A sütőt melegítsük el 180 fokra. A tökhöz adjuk a cukrot, a citromhéjat, a fűszereket, majd keverjük ...

Tovább Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek Egészség vega és tészta

2017. feb 09.

Tenger gyümölcsei saláta

írta: Petőcz Ferenc
Tenger gyümölcsei saláta

Elkészítés: 1,5 óra, könnyű

Hozzávalók:

1 kg vegyes tenger gyümölcse
0,5 kg vöröshagyma
0,5 kg paradicsom
1 csokor petrezselyem
só, bors
2 citrom, 1 dl olaj

sali2.jpg

A citrom levét az olajjal keverjük el.
A paradicsomot kockázzuk, majd a lilahagymát szeljük fel. Sózzuk, borsozzuk. A tenger gyümölcsét sós vízben főzzük meg kb 20 perc. Utána szűrjük le, majd adjuk a paradicsomhoz, és a lilahagymához. Öntsük rá a citromos olajat, adjuk hozzá a friss petrezselymet és hűtsük be. Friss kenyérrel tálaljuk és élvezzük egy pohár fehére borral a mediterrán hangulatot.

A receptet: Petőcz Ferenc és Szabó András készítette

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta