Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2018. jan 18.

Párolt zöldséggel, sajttal töltött darált hús sonka köntösben fűszeres sült zöldségekel

írta: Petőcz Ferenc
Párolt zöldséggel, sajttal töltött darált hús sonka köntösben fűszeres sült zöldségekel

Közepesen nehéz.

dsc09954.JPG

Ennek a receptnek az alapjait azaz csak képeket láttam valahol a facebookon. A látványvilág megtetszett, így magam is kreáltam egy ilyen ételt, így a saját arányaimmal tudom csak leírni, mert azt nem néztem a másik receptben, de szerintem tetszeni fog.

80 dkg húst 1 gerezd reszelt fokhagymával 1 tk őrölt fehérborssal , sóval összegyúrunk, majd 4 felé szedjük és kis gombócokat formálunk belőle. Ezek közepébe mélyedést vájunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk vagy hőálló tálba és sonkaszeletekkel tekerjük be, ezt tartja össze az egészet.

dsc09950.JPGTölteléknek cukkinit, padlizsánt, 1 fej vöröshagymát, édesköményt a zöldjével, 2 gerezd reszelt fokhagymával sóval, őrölt fehérborssal elkeverünk és olívaolajat adunk hozzá, az ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2018. jan 18.

Fűszeres sült zöldségek

írta: Petőcz Ferenc
Fűszeres sült zöldségek

dsc09953.JPG

Ezeket a zöldségeket még a karácsony utáni maradékok elfogyasztása miatt bekövetkezett elteltség enyhítésére készítettem. Ehetők magukban, de kiváló köretnek is. A recept arányaim 1,2 kg zöldséghez vannak.Most cékla, édesburgonya, cukkini és édeskömény volt vegyesen. 

1 dl olívaolaj, 1 citrom leve, 1 tk só, kevés őrölt római kömény, őrölt koriander, őrölt fehérbors. Ezeket összekeverem és a zöldségeket megforgatom benne, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakom.

dsc09952.JPG

180 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütőm. Hőlégkeverésen biztosan kevesebb idő is elég.

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2018. jan 16.

Canelloni Feri módra

írta: Petőcz Ferenc
Canelloni Feri módra

c4_1.jpg

Cannelloni Feri módra:

c1_2.jpg
5 dkg házi szalonnát apróra vágva fél fej aprított vöröshagymával 4 gerezd reszelt fokhagymával megpárolunk kevés olívaolajon.

c2_1.jpg


Hozzáadunk 60 dkg darált húst azzal is össze pároljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzá adunk 15 dkg darált spenótot és a végén 25 dkg ricottát.

c3_2.jpg

Ezzel egy habzsákkal megtöltjük a tésztát. 10 dkg vajból 4 ek liszttel és 0,8 liter tejjel besamelt készítünk, hozzá adunk 1 tojást, kevés sót és reszelt szerecsendiót valamint 10 dkg reszelt sajtot.

c5.jpg

A tésztára öntjük és készre sütjük.

c6.jpg

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2018. jan 13.

Palóc leves

írta: Petőcz Ferenc
Palóc leves

könnyű

paloc.jpg

Palócleves 6 személyre:

paloc6.jpg

paloc5.jpg

paloc4.jpgpaloc1.jpg


1 nagy fej kockázott hagymát megpirítunk zsiradékon (jelenleg kókuszzsír), majd hozzáadunk 60 dkg kockázott sertéslapockát. Frissen őrölt borssal, sóval és 4 gerezd reszelt fokhagymával ízesítjük, babérlevelet adunk hozzá.

paloc2.jpg

paloc3.jpg

Fehéredésig pároljuk, majd pirospaprikával hintjük és felöntjük vízzel. Amikor a hús már félig megfőtt, hozzá adunk 3 nagy fej burgonyát kockázva és 60 dkg darabolt friss zöldbabot, 2 sárgarépát.

paloc7.jpg

Puhára főzzük és a végén tejföllel és keményítővel habarjuk. Én ilyenkor mindig keményítőt használok, könnyebb az étel és egészségesebb, mint liszttel. Frissen vágott petrezselyemmel szórjuk.

Tovább Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak

2018. jan 13.

Reszelt krumplileves

írta: Petőcz Ferenc
Reszelt krumplileves

dsc09877.JPG

Rozmaringos reszelt krumpli leves 4 főre:

 

50 dkg burgonya (lehet új is)

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

5 dkg füstölt szalonna (lehetőleg házi)

2 ek liszt

1 ág rozmaring

Babérlevél

Só, őrölt bors és kömény, pirospaprika

Tejföl

 

A szalonnát apró csíkokra vagy kockákra vágva helyezzük egy lábos aljába, tűzőn pirítsuk a zsírjára. Ezt követően adjuk hozzá az aprított hagymát, zúzott fokhagymát, kevés sót, és pároljuk üvegesre.

dsc09874.JPG

Amikor a hagyma már megfelelő, adjuk hozzá a két evőkanál lisztet, majd a pirospaprikát és az így kapott rántást öntsük fel 1 liter vízzel. Adjuk hozzá a fűszereket, forraljuk fel, ez alatt az idő alatt pedig reszeljük le a krumplit.

dsc09875.JPG

Amikor a leves ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta

2018. jan 13.

Májas hurka

írta: Petőcz Ferenc
Májas hurka

dsc09945.JPG

Ezekben a sorokban nem fogunk hurka történelmet íni. Történelem kifejezést szándékosan írtam. Mert mindenki azt hiszi, csak hazánk specialitása e malac remek. De mindez tévedés. Persze másutt másként hívják, de készül Izlandtól Spanyolországon át hazánkig és innen túl is készül belsőségekből májas és véres hurka. Azt sem fogjuk írni, a mi receptünk a legjobb, meg a tuti, csak azt tudjuk írni,mondani, hogy így is szoktuk és másként is, de az garantáljuk, hogy aki elkészíti, annak ízleni fog. Van aki rizzsel készíti és van aki kenyérkockát is pirít bele. Mi pedig most gerslivel készítettük, de lássuk is az arányokat és azt,hogy miként.

dsc09939.JPG

1 kg sertés tüdőt, 1 kg sertéslapockát, 1 kg sertés lépet 1,5 kg zsírszalonnával ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak

2018. jan 12.

Csabai kolbász

írta: Petőcz Ferenc
Csabai kolbász

dsc09941.JPG

Minden évben készítünk kolbászt, többfélét és többször is, mint ahogy látható oldalunkon. Most a csabaira esett a választás.

Íme:

  • 10 kg vegyes sertés hús (arány 7 kiló sovány és kb. 3 kg zsíros hús)
  • 20 dkg édes darált piros paprika
  • 10 dkg reszelt fokhagyma
  • 20 dkg só
  • 3 zacskó őrölt kömény (1 zacskó 40 g)
  • kb. 20 méter sertés- vagy marhabél 

Az alapanyagokat össze dolgozzuk, jó alaposan gyúrjuk.

dsc09940.JPG

Az egészet egy napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek érjenek, majd másnap betöltjük a bélbe.

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak

2018. jan 11.

Narancsos kacsa

írta: Szabó András 80
Narancsos kacsa

Idén karácsonykor úgy gondoltam, hogy szakítok valamelyest a hagyományokkal. A fagyasztóban ott fagyoskodott egy egész pecsenye kacsa, úgy éreztem, hogy sok helyet foglal... 

dsc09854.JPG

Hozzávalók: 1 pecsenye kacsa, 2 narancs, só, bors, majoránna

dsc09848.JPG

Elkészítés: A narancsokat vékonyan karikázzuk fel. A sóval, borssal, majorannával megfűszerezzük a kacsát. Folpackba csomagoljuk, és 24 órára szegény párát visszatesszük a hűtőbe. Másnap kicsomagoljuk, tepsibe tesszük, és öntünk alá kevés fehér bort. Mivel cseréptálban készítettem, így nem előmelegített sütőbe tettem, hanem akkor kapcsoltam be. Hagytam, hogy felmelegedjen a cseréptál, és közepes hőfokra visszavettem a sütőt. Kb. 15 órát pároltam így lefedve, majd a fedelét levéve ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2018. jan 11.

Korhely halászlé

írta: Szabó András 80
Korhely halászlé

Mi nem csak karácsonykor szoktunk halászlé enni, de sok háztartásban ilyenkor aktuális. Házi kovászolt káposztából készítettem, receptje megtalálható a blogon. Érdemes kipróbálni, szerintem nagyon jó étel ez is, nemcsak a hagyományos halászlé.

dsc09847.JPG

Hozzávalók:  1 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, kevés pirospaprika, 1,5 liter víz, 3 halászlé sűrítmény, 0,5 kg házi kovászolt káposzta,  0,5 kg pontyszelet 

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megpirítjuk, adunk hozzá pár gerezd reszelt fokhagymát. Megszórjuk pirospaprikával. Kimérünk 1,5 liter vizet, és ebből öntünk annyit hozzá, hogy a bele rakott káposztát éppen ellepje majd. Adunk hozzá házi erős pistát. Hozzáadjuk a kovászolt ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Levesek Húsok és halak

2018. jan 08.

Juhtúrós virslis rakott tészta

írta: Petőcz Ferenc
Juhtúrós virslis rakott tészta

Elkészítés: 45 perc, könnyű

dsc09928.JPG

Elmúltak az ünnepek, a nehéz ételektől elteltünk, viszont rengeteg dolgot halmoztunk fel. Így például virslit is. Több kiló minőségi került a fagyóba, mint minden évben ilyenkor és ami kimaradt, abból ez lett.

Kiváló egytálétel és talán beilleszthető a napi étrendbe is, mert egy adag ugyan 940 kcal, de a szénhidrát 36,9 gramm, fehérje 40 gramm,zsír 70,79 gramm.

Rakjunk tésztához vizet, közben pucoljunk meg egy fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Kockázzunk fel házi császárszalonnából 5 dkg-t és süssük zsírjára, ehhez adjuk a kockázott hagymát, majd a virslit, sózzuk, borsozzuk és pároljuk össze. Közben a tésztát 25 dkg helyezzük a forrásban lévő vízbe, ekkor sózzuk csak, mert a hideg vízbe tett sótól ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta