Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2024. már 23.

Ramadan kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Ramadan kenyér

433444163_10220166341107691_674929661453397032_n.jpg

Keresztény hitvilágunkban jelenleg a böjti időszak zajlik még pár napig, de a különböző vallások, hitvilágok külnböző böjti szokásokat ismernek. Az egyik ilyen a változó időpontú ramadan megtisztulás. Az arab kultúra része Törökország és a most következő kenyér is onnan való, ott ramadan idején alakult ki a készítése és esténként fogyasztották étel mellé, napjainkban már jobban elterjedt a fogyasztási szokása. Egyszerű elkészíteni ezt az egyszerű pékterméket, amelynek karakteres ízt a tetejére kerülő magvak adnak.

Hozzávalók:

  • 10 dkg BL 80 fehér kenyérliszt
  • 40 dkg BL 55 liszt
  • 0,5 dl olívaolaj vagy 3 dkg folvasztott vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 langyos tej

A tetejére:

...
Tovább Szólj hozzá

Török Nemzetek konyhája Házi pékség

2024. már 23.

Medvehagymás karfiolkrém

írta: Petőcz Ferenc
Medvehagymás karfiolkrém

433434928_10220170150242917_4920106449158022189_n.jpg

Megszokhattátok, hogy időről időre szendvics feltétekkel jelentkezünk, hogy ne legyen unalmas sem a reggeli és sem a vacsora. Most is egy idényjellegű készült, ezt osztjuk meg veletek. Készítsétek el és fogyasszátok egészséggel, jó étvággyal!

Hozzávalók:

  • 1 karfiol kb 1 kg darabolva
  • 25 dkg ricotta
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • egy kis csokor medvehagyma darabolva 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek tejföl

Egy hőálló tálba rakjuk a karfiolt, olívaolajjal locsoljuk, sózzuk, borsozzuk, igény szerint füstölt paprikát is rakhatunk rá, majd jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje az olaj. 200 fokon alsó-felső sütésen 30 perc alatt készre sütjük.

Amikor kihűlt, akkor késes betétű robotgépbe tesszük a többi ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2024. már 21.

Hagymás rostélyos sertéstarjából

írta: Petőcz Ferenc
Hagymás rostélyos sertéstarjából

6 adag

432008614_10220155014464532_7825436472962194788_n.jpg

Sokszor mondtuk, hogy éttermi ételt otthon is lehet enni és nem is bonyolult, kiadós jó fogásunk következik most ebben a régi hagyományos sváb ételben.

Hozzávalók:

  • 6 szelet tarja
  • 6 db nagyobb vöröshagyma
  • só, bfrissen őrölt bors
  • mustár
  • 3 ek liszt
  • zsír vagy olaj

071abc38-3d05-4dc2-bc2a-3d8a95a8b78f.jpg

A hús szeleteket sózzuk, borsozzuk, mustárral kenjük, majd egy éjszakára hűtőben hagyjuk érni. Másnap egy hőálló tálat kikenünk zsírral, ennél az ételnél ez a jobb, beletesszük a húst és alsó-felső sütésen 200 fokon készre sütjük. Közben a vöröshagymákat karikázzuk és utána a karikákat szétszedjük. Egy zacskóba beletesszük a lisztet, majd a hagymákat és összerázzuk. A lisztes felület hagymakarikákat forró olajban vagy zsírban ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Sváb Nemzetek konyhája Húsok és halak

2024. már 14.

Medvehagymás-brokkolis tojássaláta

írta: Petőcz Ferenc
Medvehagymás-brokkolis tojássaláta

429578855_10220119292211498_740366851309241314_n.jpg

Tavasz, húsvét, tojás. Ennek ideje van most, így a közelfgő ünnepekre készítettünk egy könnyű salátát. Nem lehet belőle eleget készíteni.

Hozzávalók: 

  • 10 db tojás főzve aprítva
  • 50 dkg brokkoli blansírozva 
  • 1 kis csokor medvehagyma aprítva
  • 2 szál újhagyma karikázva
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 tojásos házi majonéz
  • 1 dl tejföl

A magam részéről a házi majonéz az igazi, a receptje megtalálható az oldalunkon több helyen, de persze bolti is lehet, akkor kb 1-2 dl kell belőle ízlés szerint. A tefölt a frissen őrölt borsot összekeverjük. a brokkolit blansírozzuk, ami azt jelenti, 2-3 percet forraljuk, majd hideg vízben visszahűtjük így roppanós marad. A tojásokat a brokkolival a hagymákkal elkeverjük a ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2024. már 14.

Savanyúkáposzta főzelék

írta: Petőcz Ferenc
Savanyúkáposzta főzelék

429571079_10220108296616615_1450077504389854481_n.jpg

Sokszor akad úgy a hétköznapokban, hogy  a megszokott ízek mellett valami újat keresünk. Ránk persze ez rendszerint jellemző. Szeretjük az új ízeket, ételeket, zöldségeket és a kihívásokat. A főzelékek hagyományosan magyaros ételek és most nagy kihívás volt egy tradicionális alapanyag hozzáadása a főzelékekhez. Így került terítékre a következő fogás. Végül annyira jól sikerült, hogy be tettük a készítjük még ételek sorába.

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú kaposzta
  • 20 dkg kockázott paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek currypor
  • 2 babérlevél
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • frissen őrölt bors, só
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl joghurt
  • 7,5 dl zöldségalaplé (kockából)
  • 2 ek étkezési keményítő
  • ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2024. már 06.

Füstös gombás lencsekrém – a vegán „májkrém”

írta: Petőcz Ferenc
Füstös gombás lencsekrém – a vegán „májkrém”

429539292_10220114599734189_3429647936130175027_n.jpg

Nem is olyan régen történt, hogy megmutattunk nektek egy régi finom receptet egy gombából készült hurkát, amely leginkább a májas hurkára hajaz. Most talátunk egy újabb gombás receptet amely a májkrém vegán alternatívája. Nekünk nagyon ízlett, így tovább adjuk Szerintem tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • 200   g száraz lencse
  • 200   g csiperkegomba
  • 3   ek kókuszolaj
  • 1   fej vöröshagyma (130 g/fej)
  • 4   gerezd fokhagyma
  • 2   tk kakukkfű
  • 2   ek füstölt fűszerpaprika
  • 1   ek keményítő
  • 4   ek sötét szójaszósz
  • 4 ek világis szójaszósz
  • bors

A füstös gombás lencsekrém elkészítéséhez a lencsét előzetesen 3-4 órára vízbe áztatjuk. Dupla mennyiségű vízben puhára főzzük a lencsét, majd ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2024. feb 26.

Tejszínes római köményes spenótos sárgaborsó főzelék

írta: Petőcz Ferenc
Tejszínes római köményes spenótos sárgaborsó főzelék

428641240_10220087501176742_4282792525729956360_n.jpg

Továbbra is zakatolunk a szénhidrátszeglny  diéta mentén és ebben nagyon nagy segítség tud lenni egy-egy könnyebb, de tartalmas főzelék. De mit tegyünk, hogy ne legyen unalmas? Keverjük meg az ízeket és meglepő és finom dolgook születnek. Mi is talátuk ezt a receptet, félve álltunk neki, de mindenképpen megéri a próbálkozást és a végeredmény egy kellemes zöldséges humuszra emlékeztető főzelék. Ez is felkerült a készítjük még listára.

Hozzávalók:

  • 40 dkg sárgaborsó
  • 25 dkg spenót
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors őrölt, római kömény
  • vaj+olívaolaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1,2 dl zöldségleves alaplé (lehet kockából is)

A sárgaborsót miután átmostuk legalább 2 ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2024. feb 25.

Kolostoros káposzta

írta: Petőcz Ferenc
Kolostoros káposzta

6 adag

425717977_10220006564553377_6539326520458938616_n.jpg

Egy régi recept, amely nem a kolostorokról, hanem a készítőjéről kapta a nevét, Kolosról. Csupa vitmain fogás néhány alapanyagból.

1 adag 515 kcal, fehérje 35 gramm, szénhidrát 43,2 gramm, zsír 21 gramm

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja
  • 1 kg káposzta
  • 25 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • olaj
  • só, bors, bazsalikom és őrölt kömény

A húst felkockázzuk majd a fűszeres olajos hagymás (1 hagyma kockázva) pácban legalább egy napott hagyjuk érni. Másnap a húst fehérre pároljuk, majd rózsaszínűre sütjük. Amikor a hús kezd pirulni hozzáadjuk a félkarikára vágott hagymát és tovább dinszteljük. Amikor a hagyma is kész hozzáadjuk a feldarabolt káposztát. Amikor a káposzta elkezd levet engedni sózzuk, fehérborssal, ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak

2024. feb 21.

Szecsuáni chilis csirke

írta: Petőcz Ferenc
Szecsuáni chilis csirke

391700984_10219701861295986_2991461471197651650_n.jpg

Még egy keleti fogás azok közül, amely megtetszett és elkésítettük. Finom étel szintén, örülünk, hogy megkaptuk ezt a receptet is.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecombfilé
  • 4 cm gyömbér
  • 3 ek kínai főzőbor (mirin)
  • 3 tk só
  • 1 ek világos szójaszósz
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 1 ek keményítő
  • közepesen csipős csili vagy valamilyen paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 2 ek egész szecsuáni bors
  • étolaj a sütéshez
  • 1 tk cukor
  • 2 tk pirított szezámmag (házilag is készíthető zsíradék nélküli serpenyőben)

A combot felkockázzuk kb 2 cm-es darabokra, a gyömbér 2/3-tapróra vágjuk, a húst, a gyömbért a főzőbort, a sót és a szójaszószókat, keményítőt összedolgozzuk és minimum 301 percre félre tesszük pihenni.

...
Tovább Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2024. feb 21.

Xiaolongbao

írta: Petőcz Ferenc
Xiaolongbao

422386609_10219981682491341_6708246125881007256_n.jpg

Egy tipíkus pekingi reggeli fogást fogunk most mutatni. Igaz, nem ott ettük, de megfelelő recept mellett itthon is el tudtuk készíteni. Az ízek tökéletesre sikerültek, bármikor jó ez az étel reggelire. Viszont első alkalommal csináltam, így a tészta formázása még sok gyakorlatot igényel, de vállalni kell, elsőre nem úgy nézett ki,mint amikor egy kínai szakács készíti, de az íze ugyanaz. Gyakorlunk majd, de addig is ajánlom nektek szeretettel.

Hozzávalók a baotésztához:

  • 2 gramm szárított élesztő
  • 10 gramm kristálycukor
  • 15 gramm sertészsír
  • 1/2 tk só
  • 140 ml langyos víz
  • 200 gramm finomliszt

A töltelékhez:

  • 25 dkg sertéshús
  • 15 ml víz
  • 3 cm gyömbér reszelve
  • 3 szál újhagyma apróra vágva
  • 1 ek ...
Tovább Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

süti beállítások módosítása