Görög tejes lepény- Galaktoboureko
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc, könnyű
Galaktoboureko
12 dkg búzadarát 4 tojással elkeverünk és 1 liter tejjel összefőzünk, ameddig a búzadara felveszi a tejet, ehhez adunk egy kezeletlen narancs reszelt héját. Egy tepsit kivajazunk és vajazott réteslapokkal terítjük, hogy a széleik kilógjanak. Ebbe öntjük a búzadarás tölteléket. A tetejére is vajazott réteslap kerül, ezeket pedig a kilógó részekkel fedjük le, több helyen bevágjuk.
Közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Eközben szirupot készítünk 25 dkg cukorból 2 dl vízből és 1 narancs és citrom levéből. Az eredeti recept 70 dkg cukrot ír, de az szerintem ehetetlen édes, így javaslom mindenki saját ízlése szerint készítse. Ez a szirup kerül a frissen sült forró tésztára, hagyjuk beszívni a szirupot és csak másnap tálaljuk élvezve a görög nyár felejthetetlen ízeit. Jó étvágyat.
A receptet Petőcz Ferenc készítette