Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

Görög tejes lepény- Galaktoboureko
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc, könnyű

Galaktoboureko

12 dkg búzadarát 4 tojással elkeverünk és 1 liter tejjel összefőzünk, ameddig a búzadara felveszi a tejet, ehhez adunk egy kezeletlen narancs reszelt héját. Egy tepsit kivajazunk és vajazott réteslapokkal terítjük, hogy a széleik kilógjanak. Ebbe öntjük a búzadarás tölteléket. A tetejére is vajazott réteslap kerül, ezeket pedig a kilógó részekkel fedjük le, több helyen bevágjuk.

dsc07478.JPGdsc07479.JPG

Közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Eközben szirupot készítünk 25 dkg cukorból 2 dl vízből és 1 narancs és citrom levéből. Az eredeti recept 70 dkg cukrot ír, de az szerintem ehetetlen édes, így javaslom mindenki saját ízlése szerint készítse. Ez a szirup kerül a frissen sült forró tésztára, hagyjuk beszívni a szirupot és csak másnap tálaljuk élvezve a görög nyár felejthetetlen ízeit. Jó étvágyat.

A receptet Petőcz Ferenc készítette

dsc07483.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://regiesujetkek.blog.hu/api/trackback/id/tr9712178208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.02.04. 12:27:22

Huhhhh! Én már a 25 dkg cukortól is rosszul lettem.

Petőcz Ferenc 2017.02.04. 15:09:22

@Je ne suis pas Charlie Hebdo!: Ennyi azért kell, hogy jó íze legyen, a citrom és a narancs savassága tompítja az édesség ízt erősen.

Hirdetés

Régi és új étkek, mai ízek

2002. óta ismerjük egymást. Mindketten szeretünk főzni, így 2015-ben jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy főzős csoportot a facebook oldalán. Kezdetben egy népszerű újság nevén futottunk, de az oldal és a receptek túl nőttek a címen, így lett a csoport neve Régi és új étkek, mai ízek. Kevesen tudják, hogy ez egy 70-es évekbeli szakácskönyv címe is egyben. Szerintünk a csoportnak találó e név, mert a tagok és magunk részéről a megjelent receptek megfelelnek ennek. Itt pedig András és a magam receptjeit szeretnénk tematikusan elérhetővé tenni, mert a facebook ezt nem teszi lehetővé. Ezen az oldalon viszont a receptkeresővel mindenki megtalálja az ideális finomságot magának. Használjátok kedvetekre és mondjátok el hogyan ízlet, Ti hogy változtatnátok a recepteken!

Friss topikok

  • lyzX: @Petőcz Ferenc: De jó, köszi a tippet is! Még sosem jártunk bent az arborétumban, de egyszer terve... (2018.10.04. 10:58) Sütőtök szörp
  • Sólyom Tomi: @Petőcz Ferenc: Értem, és köszönöm! Ki fogom próbálni! (2018.09.27. 21:08) Szüreti muskotályos csirkecomb
  • Szabó András 80: A fekete bodza hatalmas bokorrá fejlődik, a gyalog bodza meg szinte csak a derekunkig ér, a termés... (2018.07.26. 11:55) Bodzalekvár
  • Petőcz Ferenc: @takacsveca93: nem reklám oldal, krém törölje a bejegyzést vagy letiltjuk! (2018.07.22. 16:22) Tonhalas- kapribogyós tésztasaláta
  • Petőcz Ferenc: @Lusuka: A Régi és új étkek blog oldalán a reklám tevékenység nem megengedett. Köszönöm (2018.07.06. 14:30) Dödölle