2017. feb 04.

Paradicsomos kovászolt kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Paradicsomos kovászolt kenyér

Elkészítés: 40 perc + 1 óra pihentetés+ 3-6 óra kelesztés 30 perc sütés, közepesen nehéz

Hozzávalók:

40 dkg BL80
2 tk só, 2,5 ek friss rozmaring
1 tk fekete hagymamag
40 gramm sűrített paradicsom
2 dl langyos víz
30dkg fehér lisztből készült kovász
2 tk olívaolaj

dsc07395.JPG

dsc07396.JPG

Az alapanyagokat jól össze dolgozzuk, majd tegyük 10 percre pihentetni a tésztát. Ezután húzzunk a közepéből egy darabot és hajtsuk rá a tésztára, ezt a darabot, majd fordítsuk el 90 fokkal a tálat és ugyanezt csináljuk összesen 8 alkalommal. Majd 10 perc pihentetés és utána ismételjük a hajtogatást. Érezhető lesz, ahogy a tészta állaga egyre ruganyosabbá válik. A hajtogatásból 4 sorozat van összesen, tehát 4-szer 10 perc, utána egy óra kelesztés.

Amikor a kelesztés meg volt, akkor jól lisztezzünk ki egy kenyérformát és a tészta közepébe üssünk bele, hogy kimenjen a levegő belőle. Majd fordítsuk egy lisztezett sütőpapírra minden oldalát és helyezzük bele a formába, amelyet takarjunk le, de a legjobb ha egy nagyobb edénnyel le tudjuk takarni.

Szoba hőmérsékleten kb 3-6 óra a kelesztés. Utána a tésztát fordítsuk ki egy sütőpapírral bélelt tepsire. Vágjuk be és helyezzük egy 240 fokra előmelegített sütőbe, amelynek hőfokát 220 fokra kell majd mérsékelni és majd hőlégkeverésen süssük. Hogy legyen pára, a sütő aljában legyen egy előmelegített tepsi, amelybe vizet kell önteni. Próbáljátok ki, sajnos az illatokat és az ízeket nem tudom átküldeni, de most is kel egy ilyen. 

A receptet Petőcz Ferenc készítette.dsc07394.JPG

Szólj hozzá

Házi pékség