2017. feb 04.

Sárga gévagomba

írta: Petőcz Ferenc
Sárga gévagomba

gevagomba2.jpg

2015/16-ban gombászati alapismeretek tanfolyamra jártam. Sikerült e se nem növény, se nem állat élővilágba beleszeretni, az erdőket és a természetet, vízpartot más szemmel is megismerni.Az iskolákat folytatni is szeretném lehetőség szerint. Fantasztikus élővilág van gombák és persze fantasztikus ételek is készíthetők belőle.

Magyarországon közel 2-3 ezer gombafaj él és közölük közel 300 ehető fajjal, amelyből rengeteg finomság készíthető. Persze, ami nem mérgező, lehet, hogy nem finom. 

FONTOS! Ha nem vagyunk gomba szakellenőrök, a talált, általunk ismertnek vélt gombát minden esetben vizsgáltassuk be szakellenőrrel. A bevizsgálás ingyenes. Az is fontos, hogy a különböző gombafajokat egymástól elkülönítve tároljuk leszedést követően a gombavizsgálatig

A képen a sárga gévagomba, gyakori faj, vele volt sikerem első alkalommal, nagyon sokat találtam közel 15 kg-ot egyszerre egy fűzfán a Balaton partján, de csak 2 kg hozható el. Mivel e gomba elég laktató, nem is kell több egyszerre, felhasználása változatos, sok recept lesz majd itt. A legfontosabb, hogy ismérve e gombának, hogy nem nagyon összetéveszthető, világtó sárgás színe van. Elkészítésekor 20 percet kell hőkezelni, előtte nem érdemes kóstolni. Többet nem írok róla, ha ilyen találtok, leszedni, bevizsgáltatni és utána a recepteket elkészíteni.

Fűszersónak kiváló: A gombát szeletekre vágjuk, megszárítjuk, kávédarálóval porítjuk, majd sóval keverjük, remek hús és leves fűszer, bár ez sok gombáról elmondható.

sarga_gevagpmba.jpg

Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük