2017. feb 21.

Kolbászos lencseleves

írta: Petőcz Ferenc
Kolbászos lencseleves

Elkészítés: 1 óra, könnyű

Amikor ezeket a receptet készítettem, még javában dübörög a tél, de már a közelgő tavasz is meg-megmutatja érkezését, de még a teltebb ételeket részesítjük előnyben. Még akad ilyenkor lencse, kolbász a kamrában, a pincében elvermelve a gyökérzöldségek, vagy éppen a fagyasztóban várják a feldolgozásukat.

dsc07531.JPG

Kolbászos lencseleves

Hozzávalók: 1 szál házi kolbász, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 kis doboz paradicsompüré, babérlevél, 1 dl. Vörösbor, 1,5 l víz (benne 3 zöldségleveskocka feloldva), 80 dkg lencsekonzerv lecsöpögtetve, bors, vörösborecet, tejföl.

Első lépésként egy száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk a felkarikázott kolbászt, amit kiszedünk a tálaláshoz. A kétféle aprított hagymát a visszamaradt zsiradékon (amit kevés olajjal gazdagítani lehet, ha szükséges) kissé megpirítjuk. Most kicsit megpirítjuk a paradicsompürét, majd jöhet hozzá a felkarikázott répa is. Ha a pirítással végeztünk, felengedjük a zöldséglevessel. Törött borsot, babérlevelet adunk még hozzá. Szükség esetén utána ízesíthetjük. Adjuk hozzá a bort, majd közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket. Eközben a konzerv lencsét leszűrjük, majd ha a zöldségek megpuhultak, akkor adjuk a leveshez a kevés vörösborecetet, és melegítsük össze. Tálaláskor megszórjuk a megsütött kolbászkarikákkal, továbbá egy kevés tejföllel locsoljuk meg a levest.

A receptet: Szabó András készítette

Szólj hozzá

Levesek