2017. már 13.

Tabbouleh

írta: Petőcz Ferenc
Tabbouleh

Elkészítés kb: 35 perc, könnyű

dsc07612.JPG

A tabbouleh a keleti konyha az arab világ, a mesés kelet egyik csodája. A legfontosabb, hogy a belekerülő alapanyagok megválasztásakor vannak kötelező elemek, citrom, olívaolaj, só, bors, bulgur , petrezselyem, menta és a többi pedig változik, mi van otthon, minek van idénye. De igaz ez? Részben, mert fogunk mutatni nektek olyan változatot, amely kizárólag zöldségekből készül és nem lesz benne gabona. De addig itt van ez a mennyei köret, amely kiváló saláta és kellemes kísérő húsok, sült zöldségek mellé vagy csak úgy egyszerűen önmagában. Remekül illeszthető a 160 grammos diétába és nem mellesleg nagyon finom.

Egy adag: 25 dkg, szénhidrát 17 gramm, 106 kcal, fehérje 6 gramm, zsír 2 gramm

Az elkészítés vitákat indított a környezetemben. Címzetes kolléganőm szerint a bulgurt főzni tilos, csak vízzel elégséges felönteni. Én vallom, hogy főzni kell. Egyébként, ha valamit főzni kell, akkor főzés nélkül nyers és ehetetlen, így vagyok a bulgurral is. Hiszen a bulgurt legalább 30 percet főzni kell, így elképzelni sem tudom, hogy, főzés nélkül ehető lenne.

Viszont minden vitát eldöntendően kevesen tudják, hogy a bulgurnak legalább kettő fajtája létezik. A bulgur nem más, mint búzatöret. Van apró szemű, amelyet valóba elégséges felönteni forró vízzel, de a nagyobb szeműt muszáj megfőzni. Sokan az elsőből készítik a tabbouleht, de én köretként is nagyobbat használom és ebbe a receptbe is ez került, nem véletlen.

7,5 dkg bulgurt megfőzünk legalább háromszoros sós vízben, végül nekem négyszeres víz kellett ahhoz, hogy felvegye és megfőjön. Ezalatt a 8 db darabolt hónapos retket, darabolt olívabogyót, sót, borsot, 15 dkg főzött, lehűtött borsót, 1 közepes fej aprított vöröshagymát egy csokor petrezselyemmel 2 aprított paradicsommal és kevés friss aprított mentalevéllel 5 ek olívaolajjal, 1 citrom levével elkeverünk.  Ehhez adjuk a lecsepegtetett, hűtött bulgurt. Összekeverjük, legalább félnapra hűtőbe tesszük, hogy az ízek érjenek. Tálalás előtt szobahőmérsékletre tesszük, átkeverjük.

Jó étvágyat!

A receptet: Petőcz Ferenc készítette

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta