Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

Bodzalekvár

dsc01112.JPG

dsc01111.JPG

Most van itt az ideje a finom bodzalekvár eltevésének.Úton-útfélen hatalmas fekete tányérokat lehet látni a bodzabokrokon.Ne az út mellől szedjük, hanem gépjármű mentes övezetben gyűjtsük e remek bogyókat! Vigyázzunk arra, hogy csak a fekete bodza bogyóit rakjuk kosarunkba, szatyrainkba, ugyanis a gyalogbodza mérgező!

dsc01108.JPG

Elkészítés: Roppant egyszerű! A bodza tányérokról csak a fekete szemeket szedjük le villával, vagy csak a teljesen éretteket (szinte feketék a szemek) használjuk fel. Nagy edényben mossuk meg, és szűrőkanállal szedjük ki. Turmixoljuk, vagy botmixerrel zúzzuk össze a szemeket, majd átpasszírozzuk. A keletkezett levet lemérjük. 1 kg bodzaléhez 60 dkg cukrot és 3 dl vizet számítunk. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd hozzáöntjük a bodzalevet. Gyakran kevergetve addig főzzük míg a zselépróba nem jelzi azt, hogy a lekvár elkészült. Kis üvegekbe merjük az elkészült lekvárokat. Ha fémtetejű üvegeket használunk, akkor 5 percre feje tetejére állítjuk. Ha celofánnal zártuk le az üvegeket, akkor száraz dunsztban pár nap alatt hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűltek az üvegek, akkor jöhet a felcímkézésük, és mehetnek a kamrába a helyükre.

dsc01109.JPG

Zselépróba: A lekvárból egy kanálnyit tányérra cseppentünk, hűvösre tesszük, de nem a hűtőbe! Ha a lekvár pár perc alatt megdermed, akkor elkészültünk. 

dsc01110.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://regiesujetkek.blog.hu/api/trackback/id/tr3014130675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

érintett 2018.07.24. 08:48:03

Hogyan lehet megkülönböztetni a fekete bodzát a gyalog bodzától?

Szabó András 80 2018.07.26. 11:55:27

A fekete bodza hatalmas bokorrá fejlődik, a gyalog bodza meg szinte csak a derekunkig ér, a termése viszont egyforma.

Hirdetés

Régi és új étkek, mai ízek

2002. óta ismerjük egymást. Mindketten szeretünk főzni, így 2015-ben jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy főzős csoportot a facebook oldalán. Kezdetben egy népszerű újság nevén futottunk, de az oldal és a receptek túl nőttek a címen, így lett a csoport neve Régi és új étkek, mai ízek. Kevesen tudják, hogy ez egy 70-es évekbeli szakácskönyv címe is egyben. Szerintünk a csoportnak találó e név, mert a tagok és magunk részéről a megjelent receptek megfelelnek ennek. Itt pedig András és a magam receptjeit szeretnénk tematikusan elérhetővé tenni, mert a facebook ezt nem teszi lehetővé. Ezen az oldalon viszont a receptkeresővel mindenki megtalálja az ideális finomságot magának. Használjátok kedvetekre és mondjátok el hogyan ízlet, Ti hogy változtatnátok a recepteken!

Friss topikok

  • lyzX: @Petőcz Ferenc: De jó, köszi a tippet is! Még sosem jártunk bent az arborétumban, de egyszer terve... (2018.10.04. 10:58) Sütőtök szörp
  • Sólyom Tomi: @Petőcz Ferenc: Értem, és köszönöm! Ki fogom próbálni! (2018.09.27. 21:08) Szüreti muskotályos csirkecomb
  • Szabó András 80: A fekete bodza hatalmas bokorrá fejlődik, a gyalog bodza meg szinte csak a derekunkig ér, a termés... (2018.07.26. 11:55) Bodzalekvár
  • Petőcz Ferenc: @takacsveca93: nem reklám oldal, krém törölje a bejegyzést vagy letiltjuk! (2018.07.22. 16:22) Tonhalas- kapribogyós tésztasaláta
  • Petőcz Ferenc: @Lusuka: A Régi és új étkek blog oldalán a reklám tevékenység nem megengedett. Köszönöm (2018.07.06. 14:30) Dödölle