2018. aug 18.

Baklava

írta: Petőcz Ferenc
Baklava

Elkészítés: 30 perc, könnyű

dsc01188.JPG

A baklavát szeretnék a görögök magukénak és sok más balkáni nemzet is. De a valóságban ez török, arab édesség. A ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el. Innen ered a neve. 

Ez a recept nyilván nem igazi baklava, ennek több oka is van. 1. nem találtam igazit, pedig mindenféle recept van az interneten. 2 A talált receptekből egy újabbat raktam össze, így nem lesz ehetetlen édes, viszont kollégáim szerint így is nagyon finom volt, mert könnyen illant.

Egy jénai tálat olvasztott vajjal kenjünk ki, a recepthez kb-10-15 dkg vaj kell.

dsc01183.JPG

Tálunk akkor legyen, hogy a bolti réteslapok félbe vágva elférjenek. Én teljes kiőrlésű lisztből készült réteslapokat vettem. Így csomagolva 8 lapunk van. ezeket félbe vágtam. 30 dkg diót ledaráltam, majd hozzá adtam 4 ek barna cukrot és 1 ek fahéjat, ezzel jól elkevertem a tölteléket.

dsc01184.JPG

Előkészítettem az olvasztott vajat, a tölteléket, tálat, tésztalapokat.

dsc01185.JPG

A tálba helyeztem egymásra 4 darab lapot, ezeket egyesével kentem meg a vajjal, erre került a töltelék egy része, majd erre 2 lap szintén megkenve, majd töltelék addig, ameddig el nem fogy a tészta a töltelék, a tetejére tésztának kell jutni, legalább 2-4 lapnak, amelyet szintén megkenünk vajjal.

dsc01186.JPG

Amikor ezzel megvagyunk 10 percre vissza tesszük az egészet a hűtőbe, erre azért van szükség, mert a vaj így kikeményedik, összefogja a tésztát és utána könnyebb lesz bevágni. Közben a sütőnket előkészítjük 180 fokra melegítjük. Amikor letelt a 10 perc kivesszük a tésztát, elsőnek négyzetre, majd  háromszög alakúra vágjuk.

dsc01187.JPG

Betesszük a sütőbe és készre sütjük. A sütés közben megcsináljuk a szirupot. 6 ek mézet 2 citrom levével és 2 dl vízzel elkezdünk felfőzni. Kevergetjük, addig főzzük, ameddig nem kezd szirupos lenni. Amikor a tésztánk megsült, még a meleg tésztára öntjük. Az elején a tetején marad, de szép lassan felveszi a tészta a szirupot. Hagyjuk kihűlni, szeleteljük, tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája