Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

Szüreti muskotályos csirkecomb
Elkészítés: 1,5 óra, könnyű, 4 adag

dsc01727.JPG

A szüret ideje korán az időjárás, klímaváltozás miatt már rég megkezdődött, sok helyen már be is fejezték. Mi minden évben készítünk szüreti fogást és az igazi őszies szüreti idő a hétvégén köszöntött be, így ideje volt mielőtt lemaradunk készíteni egy idei fogást is, reméljük még fogunk is, de addig is jöjjön a recept.

4 csirkecombot megmosunk, szárazra törlünk és sózzuk, borsozzuk, félre tesszük. Előkészítünk 15 dkg felpucolt, darabolt zellert, 30 dkg felpucolt, karikázott sárgarépát, 2 fej nagyobb karikázott vöröshagymát és vegyesen piros és fehér szőlőt leszemezve.

dsc01724.JPG

Egy tepsibe behelyezzük a hagymát, répát és zellert, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk. ezt követően felöntjük 3 dl száraz muskotályos borral vagy jó fajta Irsai Olivér borral.

dsc01721.JPG

dsc01722.JPG

Erre kerülnek a fűszerezett csirkecombok és hozzáadunk kb 7-8 friss zsályalevelet. Az egészet befedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát pároljuk. 

dsc01723.JPG

Az 1 óra elteltével levesszük a fóliát és hozzáadjuk a szőlőszemeket.

dsc01725.JPG

Hőlégkeverésen 160 fokra visszavéve 15 percet sütjük az ételt. Amikor elkészült párolt rizzsel tálaljuk a rizst a szafttal locsoljuk.

Tipp: ha marad a zöldséges, boros alapból, akkor finom mártás készíthető 2 dl tejszín és 2 tk keményítő hozzáadásával, a a zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd a alacsony lángon a keményítős tejszínnel habarjuk. Nekem maradt és az az öntet a fagyóban pihen, később jó lesz grill húsok mellé.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://regiesujetkek.blog.hu/api/trackback/id/tr7814263523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyom Tomi 2018.09.25. 23:23:44

Mi a célja a hőlégkeveréses 160 foknak? Mintha két ellentétes elv érvényesülne itt, de lehet, hogy csak tájékozatlan vagyok, szóval köszi előre is az infót!

Petőcz Ferenc 2018.09.27. 21:05:41

@Sólyom Tomi: A hőlégkeverésnek az a célja számomra, hogy a hús hamarabb kapjon egy pirosas színt, magyarul roppanós legyen a bőre és hamarabb elkészüljön, mert amikor a fóliát levesszük, akkor egy párolt, főtt húsunk van.

Sólyom Tomi 2018.09.27. 21:08:02

@Petőcz Ferenc: Értem, és köszönöm! Ki fogom próbálni!

Hirdetés

Régi és új étkek, mai ízek

2002. óta ismerjük egymást. Mindketten szeretünk főzni, így 2015-ben jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy főzős csoportot a facebook oldalán. Kezdetben egy népszerű újság nevén futottunk, de az oldal és a receptek túl nőttek a címen, így lett a csoport neve Régi és új étkek, mai ízek. Kevesen tudják, hogy ez egy 70-es évekbeli szakácskönyv címe is egyben. Szerintünk a csoportnak találó e név, mert a tagok és magunk részéről a megjelent receptek megfelelnek ennek. Itt pedig András és a magam receptjeit szeretnénk tematikusan elérhetővé tenni, mert a facebook ezt nem teszi lehetővé. Ezen az oldalon viszont a receptkeresővel mindenki megtalálja az ideális finomságot magának. Használjátok kedvetekre és mondjátok el hogyan ízlet, Ti hogy változtatnátok a recepteken!

Friss topikok

  • lyzX: @Petőcz Ferenc: De jó, köszi a tippet is! Még sosem jártunk bent az arborétumban, de egyszer terve... (2018.10.04. 10:58) Sütőtök szörp
  • Sólyom Tomi: @Petőcz Ferenc: Értem, és köszönöm! Ki fogom próbálni! (2018.09.27. 21:08) Szüreti muskotályos csirkecomb
  • Szabó András 80: A fekete bodza hatalmas bokorrá fejlődik, a gyalog bodza meg szinte csak a derekunkig ér, a termés... (2018.07.26. 11:55) Bodzalekvár
  • Petőcz Ferenc: @takacsveca93: nem reklám oldal, krém törölje a bejegyzést vagy letiltjuk! (2018.07.22. 16:22) Tonhalas- kapribogyós tésztasaláta
  • Petőcz Ferenc: @Lusuka: A Régi és új étkek blog oldalán a reklám tevékenység nem megengedett. Köszönöm (2018.07.06. 14:30) Dödölle