2018. okt 09.

Házi olívabogyós csirkemell felvágott

írta: Petőcz Ferenc
Házi olívabogyós csirkemell felvágott

dsc01767.JPG

Korában is készítettünk házi felvágottat és tudjuk fogunk is. Egyrészt tudjuk mi van benne még akkor is, ha drágább. De garantáltan ízletesebb és egészségesebb. Nyaralásunk során sikerült tekintélyes mennyiségben olívabogyót vásárolni, így el is kell fogyasztani, bár ez sem okoz gondot nálunk. Az alap ötletet az olívabogyós mortadella adta, de ez még sem az lett. Nem volt itthon szaláminak, főleg ilyen jellegű felvágottnak való műbél, így végül marha vastagbélbe töltöttük be a keveréket. Nos, kérek még minőségű lett, ami mindent elmond.

dsc01759.JPG

Kb. 5-6 dkg olívabogyót felkarikázunk. Előkészítünk 2 fej vöröshagymát a msik nem került fel a képre és pr gerezd fokhagymát. 75 dkg csirkemell filét nagyobb csíkokra vágunk és nálunk kapható kolbász alapanyagnak tökéletes sertés zsíros hús, abból 35 dkg került bele. dsc01760.JPG

A fentieket az olívabogyó kivételével a legapróbb lyukú darálón ledaráljuk. Ehhez hozzáadjuk a darabolt olívabogyót kb. 1 ek sót (bátran, abálás során elfő a nagyja, így kell az ízhez)., Adunk hozzá szintén 1 ek őrölt fehérborsot, 1 tk cayenne borsot, 1 ek pirospaprikát, 2 dl tejszínt. Az egészet összedolgozzuk és hűtőben 2-3 órát pihentetjük.

dsc01761.JPG

Pihentetés után még egyszer összegyúrjuk és betöltjük a bélbe az alapanyagot.

dsc01763.JPG

Forrásban lévő vízbe tesszük a mindkét végén alaposan lekötözött felvágottat és takarékon lefedve 1-1,5 órát abáljuk. Majd hagyjuk a lében kihűlni, utána kivesszük.

dsc01766.JPG

Ideális a szendvicseink változatossá tételéhez. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Húsok és halak