2018. okt 12.

Zsályás-gombás tészta

írta: Petőcz Ferenc
Zsályás-gombás tészta

Elkészítés: 30 perc, könnyű

dsc01769.JPG

Gombás tészta receptünk már másféle van fent az oldalon és persze tudom se szeri se száma az ilyen recepteknek, etől függetlenül ezt taáltuk ki, mert ma gombaszerencsénk volt. Szárazság ide vagy oda ezen étel elkészítése előtt gyapjas tintagomba telepet találtam, így kénytelen voltam haza hozni, hiszen tökéletesen friss volt, jót tesz a vércukornak és volt hozzá itthon csiperke is. Délután pedig a kutyánkat sétáltattuk meg a dunaújvárosi szigeten, ahol a fk felé ki vágták, most ezt elogadom, mert életveszélyes volt a terület, csak bízakodni tudunk,hogy ültetnek majd új fákat. De a gombánál maradva ott ért bennünket a szerencse. Egy fán friss sárga gévagomba világított ránk, kérdés volt a leszedés, mert túl magasan, de horgászembernél van damil, azzal rögzítetttük egy nagyobb bothoz a gombászkást. Kutyám furcsán nézett rám, hogy a oját elvettem, de néha a cél szentesíti az eszközt. De térjünk vissza az ebédhez.

dsc01768.JPG

Kb 5-10 dkg házi szalonnát kockázva lepirítunk, hozzá adunk félholdra vágott hagymát és aprított fokhagymát, majd a darabolt gombákat 15 dkg gyapjas tintagomba, 50 dkg csiperke. A tinta gomba opcionális, ha találunk, aki nem ismeri ne szedje le vagy vigye be bevizsgltatni, de hamar el kell készíteni, mert elfolyik, szó szerint. 

Az alapanyagokat sózzuk, őrölt fehérborssal hintjük, ezalatt kifőzzük a tésztát is. Amikor az alapanyagiank a megpuhltak kevés balzsamecetet adunk hozzá és lehetőleg friss aprított zsályaleveleket. A gombás zsályás alapba keverjük amegfőtt tésztát és lehetőleg reszelt füstölt sajttal tálaljuk. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta