2018. nov 09.

Sütőtökös empanadas

írta: Petőcz Ferenc
Sütőtökös empanadas

dsc01889.JPG

A spanyol konyha egyik emblematikus étele az empanadas, amelyet többnyire hússaé töltenek és kapható sokfelé sokféleképpen. Mi is készíettünk már eredeti húsosat, bár a receptet még nem osztottam, meg gombásat is, de most sütőtökös jön.

Tészta:40 dkg lisztet elolgozunk 7 dkg barna cukorral, 1 kk sóval, fél zacskó sütőporral, 12 dkg hideg vajjal és 2 dl langyos vízzel. Elsőre egy lágy tésztát kapunk, de ne féljünk. Tegyük folpackba a tésztánkat és egy kis időre a hütőbe (kb 30 perc).

Töltelék: Kizárólag kanadai vagy sonka tökből készítsük, mert a többi túl leves és nem lesz jó a töltelék, saját tapasztalat.  Készre sült 80 dkg sütötököt passzirozzunk le, majd adjunk hozzá 2 tojást 15 dkg cukrot, ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér kombót. Keverjük össze. 

dsc01888.JPG

Tésztánkat lisztezett felületeten nyújtsuk ki, majd szaggatóval szaggasuk és tltsük meg, hajtsuk és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. (15 cm  átmérőjű szaggató a jó). Ebből kb 10-12 db lesz. 170 fokra előmelegített sütőben 25 percet süssük. Ha kihűlt jó szendvicspotló. 

Szólj hozzá

Spanyol Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek