2018. nov 12.

Házi savanyú káposzta

írta: Petőcz Ferenc
Házi savanyú káposzta

dsc02061.JPG

Mi az, ami magas C vitamin tartalommal bír, csökkenti a koleszterint, vércukrot, rendbe teszi a gyomrot, bélrendszert, naponta illene belőle enni 10-15 dkg-t és sokmás kedvező hatása van. A legfontosabb, hogy még szeretm is fogyasztani. Ez a savanyú káposzta. Ebből sokat vagyok képes megenni minden évszakban, de még sosem készítettünk, így ideje volt. Nincs tuti recept, szedegettük össze és aztán gyúrtunk egyet magunknak, de lehet más is készíti így, mindenesetre a bolti termék lekerült a polcról és még nem késő karácsonyig készíteni, bármely háztartásban hamar meg van és elfér, sok munka nincs vele. 

11 kg káposztát mi géppel gyalultunk le, pontosabban nem ennyit, mert egy fej tölteléknek lett savanyítva, így egyben maradt. A fejet, amelynek leveleit töltei fogunk, a torzsáját kivágjuk é smegtöltjük sóval.

Egy hordóba elkezdünk rétegezni. (Káposzta, 35 dkg, só 1 birsalma negyedelve, babérlevél, kápia paprika, chili, egész bors.).

dsc01875.JPG

Egy réteg káposztára kerül a sor, sózzuk és ezt jól bedöngöljük én a család régi hurkatöltöjének a fa tömőjét használtam, erre kerülnek a fűszerek, paprika, birs és jöhet a zúj réteg a közepére kerül az egész fej káposzta. Majd ugyanígy folytatjuk sózás, döngölés, fűszerek, ameddig a káposzta el nem fogy. Ízlés szerint gyalult vöröshagymával dúsítható, ízletesebb lesz.

dsc01874.JPG

Ha le tudjuk szorítani a káposztát az jó, ha nincs mivel, akkor is rendesen beérik kb 3 hét kell neki. Szobahőmérsékleten 1-2 nap, majd lehet hűvősebbre tenni erjeszteni. Nagyon finom lett és a leve is. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Tartósítunk