Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

Házi savanyú káposzta

dsc02061.JPG

Mi az, ami magas C vitamin tartalommal bír, csökkenti a koleszterint, vércukrot, rendbe teszi a gyomrot, bélrendszert, naponta illene belőle enni 10-15 dkg-t és sokmás kedvező hatása van. A legfontosabb, hogy még szeretm is fogyasztani. Ez a savanyú káposzta. Ebből sokat vagyok képes megenni minden évszakban, de még sosem készítettünk, így ideje volt. Nincs tuti recept, szedegettük össze és aztán gyúrtunk egyet magunknak, de lehet más is készíti így, mindenesetre a bolti termék lekerült a polcról és még nem késő karácsonyig készíteni, bármely háztartásban hamar meg van és elfér, sok munka nincs vele. 

11 kg káposztát mi géppel gyalultunk le, pontosabban nem ennyit, mert egy fej tölteléknek lett savanyítva, így egyben maradt. A fejet, amelynek leveleit töltei fogunk, a torzsáját kivágjuk é smegtöltjük sóval.

Egy hordóba elkezdünk rétegezni. (Káposzta, 35 dkg, só 1 birsalma negyedelve, babérlevél, kápia paprika, chili, egész bors.).

dsc01875.JPG

Egy réteg káposztára kerül a sor, sózzuk és ezt jól bedöngöljük én a család régi hurkatöltöjének a fa tömőjét használtam, erre kerülnek a fűszerek, paprika, birs és jöhet a zúj réteg a közepére kerül az egész fej káposzta. Majd ugyanígy folytatjuk sózás, döngölés, fűszerek, ameddig a káposzta el nem fogy. Ízlés szerint gyalult vöröshagymával dúsítható, ízletesebb lesz.

dsc01874.JPG

Ha le tudjuk szorítani a káposztát az jó, ha nincs mivel, akkor is rendesen beérik kb 3 hét kell neki. Szobahőmérsékleten 1-2 nap, majd lehet hűvősebbre tenni erjeszteni. Nagyon finom lett és a leve is. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://regiesujetkek.blog.hu/api/trackback/id/tr7914369047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Régi és új étkek, mai ízek

2002. óta ismerjük egymást. Mindketten szeretünk főzni, így 2015-ben jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy főzős csoportot a facebook oldalán. Kezdetben egy népszerű újság nevén futottunk, de az oldal és a receptek túl nőttek a címen, így lett a csoport neve Régi és új étkek, mai ízek. Kevesen tudják, hogy ez egy 70-es évekbeli szakácskönyv címe is egyben. Szerintünk a csoportnak találó e név, mert a tagok és magunk részéről a megjelent receptek megfelelnek ennek. Itt pedig András és a magam receptjeit szeretnénk tematikusan elérhetővé tenni, mert a facebook ezt nem teszi lehetővé. Ezen az oldalon viszont a receptkeresővel mindenki megtalálja az ideális finomságot magának. Használjátok kedvetekre és mondjátok el hogyan ízlet, Ti hogy változtatnátok a recepteken!

Friss topikok

  • lyzX: @Petőcz Ferenc: De jó, köszi a tippet is! Még sosem jártunk bent az arborétumban, de egyszer terve... (2018.10.04. 10:58) Sütőtök szörp
  • Sólyom Tomi: @Petőcz Ferenc: Értem, és köszönöm! Ki fogom próbálni! (2018.09.27. 21:08) Szüreti muskotályos csirkecomb
  • Szabó András 80: A fekete bodza hatalmas bokorrá fejlődik, a gyalog bodza meg szinte csak a derekunkig ér, a termés... (2018.07.26. 11:55) Bodzalekvár
  • Petőcz Ferenc: @takacsveca93: nem reklám oldal, krém törölje a bejegyzést vagy letiltjuk! (2018.07.22. 16:22) Tonhalas- kapribogyós tésztasaláta
  • Petőcz Ferenc: @Lusuka: A Régi és új étkek blog oldalán a reklám tevékenység nem megengedett. Köszönöm (2018.07.06. 14:30) Dödölle