Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

Erdei gombás tokány hajdina körettel
Elkészítés: 45 perc, könnyű, 6 adag

dsc02131.JPG

Hosszú nyarunk volt és igazából az ősz az, ami kimaradt. Így miután ezekben a napokban lassan télbe hajlik minden, egy kis rövidke ősz is akadt és van végre csapadék, ami nagyon fontos a hosszú szárazság után. Beindult az összes őszi gomba, mi is arattunk belőle. Itt most 3 fél gombából készült tokány készült reform körettel.

50 dkg erdei gombát, felkockázunk, Ez itt vegyesen mezei csiperke, csoportos álpereszke és szemcsésnyelű fenyő tinóru.

dsc02129.JPG

5 dkg füstölt szalonnát felkockázunk apróra, majd zsírjára lepirítjuk, ehhez adunk 1 nagy fej kockázott vöröshagymát, 3 gerezd reszelt fokhagymát 1 paradicsomot és 1 paprikát darabolva és ezt is fedő alatt picit sózva összepároljuk. Amikor a zöldségek kész vannak, kerül bele 50 dkg csíkokra vágott lapocka. Ekkor hozzá adunk 1-2 citrom reszelt héját és borsozzuk, sózzuk. fehéredésig így pároljuk, majd felöntjük annyi lével, amennyi épp ellepi. Fedő alatt félkészre főzzük, ekkor kerülnek bele a gombák, de folyadék már nem, készre főzzük, kevés kakukkfüvet adunk hozzá, a friss a legjobb. 2 dl kefirt elkeverünk 2 ek keményítővel és hőkiegyenlítés módszerével egy kevés alaplével, majd ezzel sűrítjük.

Ameddig az étel készül közben a köretet is elkészítjük. 50 dkg átmosott, válogatott hajdinát 1,3 liter sós babérleveles vízben megfőzünk, az összes vizet felveszi,

A hajdinás köret mellé merjük a húsos-gombás mártást. Egy pohár olaszrizling jól jön mellé.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://regiesujetkek.blog.hu/api/trackback/id/tr6614397296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Régi és új étkek, mai ízek

2002. óta ismerjük egymást. Mindketten szeretünk főzni, így 2015-ben jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy főzős csoportot a facebook oldalán. Kezdetben egy népszerű újság nevén futottunk, de az oldal és a receptek túl nőttek a címen, így lett a csoport neve Régi és új étkek, mai ízek. Kevesen tudják, hogy ez egy 70-es évekbeli szakácskönyv címe is egyben. Szerintünk a csoportnak találó e név, mert a tagok és magunk részéről a megjelent receptek megfelelnek ennek. Itt pedig András és a magam receptjeit szeretnénk tematikusan elérhetővé tenni, mert a facebook ezt nem teszi lehetővé. Ezen az oldalon viszont a receptkeresővel mindenki megtalálja az ideális finomságot magának. Használjátok kedvetekre és mondjátok el hogyan ízlet, Ti hogy változtatnátok a recepteken!

Friss topikok

  • lyzX: @Petőcz Ferenc: De jó, köszi a tippet is! Még sosem jártunk bent az arborétumban, de egyszer terve... (2018.10.04. 10:58) Sütőtök szörp
  • Sólyom Tomi: @Petőcz Ferenc: Értem, és köszönöm! Ki fogom próbálni! (2018.09.27. 21:08) Szüreti muskotályos csirkecomb
  • Szabó András 80: A fekete bodza hatalmas bokorrá fejlődik, a gyalog bodza meg szinte csak a derekunkig ér, a termés... (2018.07.26. 11:55) Bodzalekvár
  • Petőcz Ferenc: @takacsveca93: nem reklám oldal, krém törölje a bejegyzést vagy letiltjuk! (2018.07.22. 16:22) Tonhalas- kapribogyós tésztasaláta
  • Petőcz Ferenc: @Lusuka: A Régi és új étkek blog oldalán a reklám tevékenység nem megengedett. Köszönöm (2018.07.06. 14:30) Dödölle