Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

Osso buco gazdagon

dsc01897.JPG

 

Egy tipikusan olasz étel a lyukas csontot jelenti, amelyről lefő a hús. Nekem nem volt ilyen marhahúsom és így nem volt csont, de mégis nagyszerű étel lett. De egy személyes vonatkozást erről az ételről megosztanék veletek. 2005-ben nem sok fogalmam volt a hosszú ideig tartó főzésről,mert mitől is lett volna itthon. Páromtól kaptam egy Stahl Judit szakácskönyvet. Abban volt benne egy osso buco recept, amelynél 12 órát kell sütőben főzni az ételt. Értetlen álltam előtte és gondoltam elírás. Volt egy dedikálás a Nyugati téri Alexandrában, ahol megkérdeztem Stahl Judittól, hogy ez nem nyomdai hiba? Vérig sértődött, kaptam egy e-mail címet tőle, kérte, ha elkészítem írjam meg neki, különben is jó a könyve. Nos, megírtam többször is, azóta sem érkezett válasz. Azóta tudom, hogy valóban van olyan étel, amelyet hosszasan kell készíteni, ez is ilyen, de én nem fogom csak 3-4 órát, így is finom lesz az eredmény. Nyilván nem az eredeti recept ez, de mi így szeretjük.

1,5 kg marhanyak és 1 kg csont nélküli sertéscsülök kerül az ételbe, ezeket a húsokat a készítés előtt 1-2 órával besózom, borsozom. A pihentetés letelt után pedig elkezdem az ételt összeállítani.

dsc01896.JPG

Egy cseréptálba rétegezve kerül egészben a hús, nagy darabokra vágott sárgarépa, zeller, gyökér, erdei gomba (gyűrűs tuskógomba), nagyobb cikkekre vágott vöröshagyma, fűszerek (zeller, zsálya, rozmaring, kakukkfű). fokhagyma, reszelt narancshéj, só, paradicsomkonzerv, ehhez mennyiséghez 2 db 40 dkg-os kell. Egy doboz barna sör, lehetőleg jó fajta és annyi víz, amennyi épp ellepi és a narancsnak a leve.

Betesszük a sütőbe és maximális hőfokon felmelegítjük. Ekkor visszavesszük 120 fokra és 3-4 órát főzzük, addig, ameddig a húsunk szinte szét esik. Szükség esetén pótoljuk a folyadékot, de sűrű rövid szaftnak kell lennie. Én házi tésztával tálaltam.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://regiesujetkek.blog.hu/api/trackback/id/tr5314397618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Régi és új étkek, mai ízek

2002. óta ismerjük egymást. Mindketten szeretünk főzni, így 2015-ben jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy főzős csoportot a facebook oldalán. Kezdetben egy népszerű újság nevén futottunk, de az oldal és a receptek túl nőttek a címen, így lett a csoport neve Régi és új étkek, mai ízek. Kevesen tudják, hogy ez egy 70-es évekbeli szakácskönyv címe is egyben. Szerintünk a csoportnak találó e név, mert a tagok és magunk részéről a megjelent receptek megfelelnek ennek. Itt pedig András és a magam receptjeit szeretnénk tematikusan elérhetővé tenni, mert a facebook ezt nem teszi lehetővé. Ezen az oldalon viszont a receptkeresővel mindenki megtalálja az ideális finomságot magának. Használjátok kedvetekre és mondjátok el hogyan ízlet, Ti hogy változtatnátok a recepteken!

Friss topikok

  • lyzX: @Petőcz Ferenc: De jó, köszi a tippet is! Még sosem jártunk bent az arborétumban, de egyszer terve... (2018.10.04. 10:58) Sütőtök szörp
  • Sólyom Tomi: @Petőcz Ferenc: Értem, és köszönöm! Ki fogom próbálni! (2018.09.27. 21:08) Szüreti muskotályos csirkecomb
  • Szabó András 80: A fekete bodza hatalmas bokorrá fejlődik, a gyalog bodza meg szinte csak a derekunkig ér, a termés... (2018.07.26. 11:55) Bodzalekvár
  • Petőcz Ferenc: @takacsveca93: nem reklám oldal, krém törölje a bejegyzést vagy letiltjuk! (2018.07.22. 16:22) Tonhalas- kapribogyós tésztasaláta
  • Petőcz Ferenc: @Lusuka: A Régi és új étkek blog oldalán a reklám tevékenység nem megengedett. Köszönöm (2018.07.06. 14:30) Dödölle