Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2018. jan 31.

Házi fokhagymás mustár

írta: Petőcz Ferenc
Házi fokhagymás mustár

A mustár házilag olcsóbb, tartósítószermentes és finom is. Íme az újabb receptünk egy klasszikus. 100 gramm mustárpor (kb 200 Ft) 1 dl olaj vagy olívaolaj, 1 dl fokhagymás ecet (6 %-os), 2 ek méz, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 0,6 dl víz, 1 tk só, 1 mokkáskanál őrölt római kömény és őrölt koriander,…

Tovább Szólj hozzá

Tartósítunk

2018. jan 28.

Házi kacsamáj terrine

írta: Petőcz Ferenc
Házi kacsamáj terrine

Házi kacsamáj terrine, ahogy én szeretem. Ezt a receptet már régóta készítem, de valahogy az elmúlt két évben kimaradt. Most újra megcsináltam, mert egyik kedves kolléganőm éppen májast evett reggelire, de boltit. És a bolti a sok tartósítószerrel nem ugyanaz, mint ez. Szeretettel ajánlom nektek a…

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2018. jan 22.

Göcseji sertésszelet (6 adag)

írta: Petőcz Ferenc
Göcseji sertésszelet (6 adag)

Elkészítés:1,5 óra, könnyű

Göcseji sertésszelet 6 szelet comb klopfolva, sózva, borsozva, kevés olajon kicsit elősütve 20 dkg zöldbab friss vagy fagyasztott. 30 dkg vegyes gomba, 2 dl szára vörösbor, egy paprika kockázva, 1 fej vöröshagyma kockázva 3 gerezd fokhagyma reszelve, egy csokor petrezselyem. A hagymákat a hús…

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak

2018. jan 21.

Citromos retekleves fűszeres húsgombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Citromos retekleves fűszeres húsgombóccal

Elkészítés: 45 perc, könnyű

Elsőre biztosan meghökkentő e leves tartalma, de ha belegondolunk, akkor miért is ne? Mert igazi téli vitamindús finomság. Ha megesszük a fekete, jégcsap retket, ha szeretjük a karalábét, akkor nos, könnyen a karalábé ízvilágába csöppen az ember ennek a levesnek a hatására, mégis más, friss és…

Tovább Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak Egészség vega és tészta

2018. jan 20.

Farsang-Tikverőzés (Moha)-Busójárás( Mohács)

írta: Petőcz Ferenc
Farsang-Tikverőzés (Moha)-Busójárás( Mohács)

Farsangról A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus…

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája

2018. jan 18.

Párolt zöldséggel, sajttal töltött darált hús sonka köntösben fűszeres sült zöldségekel

írta: Petőcz Ferenc
Párolt zöldséggel, sajttal töltött darált hús sonka köntösben fűszeres sült zöldségekel

Közepesen nehéz.

Ennek a receptnek az alapjait azaz csak képeket láttam valahol a facebookon. A látványvilág megtetszett, így magam is kreáltam egy ilyen ételt, így a saját arányaimmal tudom csak leírni, mert azt nem néztem a másik receptben, de szerintem tetszeni fog. 80 dkg húst 1 gerezd reszelt fokhagymával 1 tk…

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2018. jan 18.

Fűszeres sült zöldségek

írta: Petőcz Ferenc
Fűszeres sült zöldségek

Ezeket a zöldségeket még a karácsony utáni maradékok elfogyasztása miatt bekövetkezett elteltség enyhítésére készítettem. Ehetők magukban, de kiváló köretnek is. A recept arányaim 1,2 kg zöldséghez vannak.Most cékla, édesburgonya, cukkini és édeskömény volt vegyesen.  1 dl olívaolaj, 1 citrom leve,…

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2018. jan 16.

Canelloni Feri módra

írta: Petőcz Ferenc
Canelloni Feri módra

Cannelloni Feri módra: 5 dkg házi szalonnát apróra vágva fél fej aprított vöröshagymával 4 gerezd reszelt fokhagymával megpárolunk kevés olívaolajon. Hozzáadunk 60 dkg darált húst azzal is össze pároljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzá adunk 15 dkg darált spenótot és a végén 25 dkg ricottát. Ezzel…

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2018. jan 13.

Palóc leves

írta: Petőcz Ferenc
Palóc leves

könnyű

Palócleves 6 személyre: 1 nagy fej kockázott hagymát megpirítunk zsiradékon (jelenleg kókuszzsír), majd hozzáadunk 60 dkg kockázott sertéslapockát. Frissen őrölt borssal, sóval és 4 gerezd reszelt fokhagymával ízesítjük, babérlevelet adunk hozzá. Fehéredésig pároljuk, majd…

Tovább Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak

2018. jan 13.

Reszelt krumplileves

írta: Petőcz Ferenc
Reszelt krumplileves

Rozmaringos reszelt krumpli leves 4 főre:   50 dkg burgonya (lehet új is) 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 5 dkg füstölt szalonna (lehetőleg házi) 2 ek liszt 1 ág rozmaring Babérlevél Só, őrölt bors és kömény, pirospaprika Tejföl   A szalonnát apró csíkokra vagy kockákra vágva…

Tovább Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta