2019. máj 09.

Áfonyás túrós batyu

írta: Petőcz Ferenc
Áfonyás túrós batyu

dsc02755.JPG

Első alkalommal végtam bele. Többé boltit nem veszek és arra bátorítok mindenkit, lepje meg ezzel a családját. Megéri.

2,5 dkg vajat vagy margarint elmorzsolunk 40 dkg liszttel és 1 csipet sóval. Ehhez adunk 2 dl langyos tejetm 4 dkg porcukrot, 2 tojássárgája, 2 dkg friss elmorzsolt élesztő. Az alapanyagokból sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és 25 percet pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben 22,5 dkg vajat/margarint sütőpapír közt nyújtófával téglalappá formázunk. Hűtőbe tesszük annyira időre, ameddig a tészta pihen.

A pihentetés után az élesztős tésztarészt lisztezett felületen lóhere alakúra formáljuk, majd a közepáre helyezzük a vajas vagy margarinos téglalapot. A tészta füleit egymás után ráhajtjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd a lisztet lesöpörjük róla, a jobboldali oldalit hajtjuk a dupla tészta részre. Ez a szimpla hajtás.

A tésztát 90 fokkal forgassuk el, jön a duplahajtás. A tésztát kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőben 30 percet pihentetjük. Ezt követően ismételjük a dupla hajtást. Újabb 30 perc pihentetés jön.

A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, majd 14 db négyzetre vágjuk. 

A töltelékhez 25 dkg túrót 1 kezeltlen citrom reszelt héját, 5 dkg cukrot 1 ek búzadarát összekeverünk. 

A kis négyzeteket megkenjük efy-egy teáskanál áfonya lekvárral, majd túrótöltelék jön és a tetejére pedig 4-5 szem friss áfonya. Batyukat formázun, amelyet pihentetünk 20 percet. A sütőt közben előmelegítjük 170 fokra. A sütő aljába tepsit is rakunk és a pihentetés végén 1 dl vízet öntünk bele. Hőlégkeverésen kb 15-20 perc alatt készre sütjük a finomságokat.

Jó étvégyat!

 

Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek