2019. máj 09.

Hajtogatott élesztős tészta

írta: Petőcz Ferenc
Hajtogatott élesztős tészta

dsc02755.JPG

2,5 dkg vajat vagy margarint elmorzsolunk 40 dkg liszttel és 1 csipet sóval. Ehhez adunk 2 dl langyos tejetm 4 dkg porcukrot, 2 tojássárgája, 2 dkg friss elmorzsolt élesztő. Az alapanyagokból sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és 25 percet pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben 22,5 dkg vajat/margarint sütőpapír közt nyújtófával téglalappá formázunk. Hűtőbe tesszük annyira időre, ameddig a tészta pihen.

A pihentetés után az élesztős tésztarészt lisztezett felületen lóhere alakúra formáljuk, majd a közepáre helyezzük a vajas vagy margarinos téglalapot. A tészta füleit egymás után ráhajtjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd a lisztet lesöpörjük róla, a jobboldali oldalit hajtjuk a dupla tészta részre. Ez a szimpla hajtás.

A tésztát 90 fokkal forgassuk el, jön a duplahajtás. A tésztát kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőben 30 percet pihentetjük. Ezt követően ismételjük a dupla hajtást. Újabb 30 perc pihentetés jön. Majd annak megfelelően formázzuk, töltjük, mit szeretnénk készíteni.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek