2019. máj 22.

Bulgurral töltött karalábé levél tejszínes kapormártással

írta: Petőcz Ferenc
Bulgurral töltött karalábé levél tejszínes kapormártással

dsc02788.JPG

Rendszeresen előfordul, hogy hússal túlesszük magunkat, így megint egy kis megtisztulásos időszakunk van. Vettünk nagy karalábét, amiből majd szintén valami jóság készül, de addig is a mások által szemétbe dobott vitaminbombából azaz a levelekből is készülhet étel. Ajánlom a karalábé levelek fogyasztását magas vitamintartalmuk miatt, mi sokszor tesszük levesbetétbe, vagy amikor nincs itthon más leveszöldség, akkor helyette az ételbe. Íze és állaga a szőlőlevére hajaz.

dsc02784.JPG

A következő ételt találtam ki, hogy legyen egy kis egészség konyha. 30 dkg bulgurt felraktam 2,5- szeres mennyiségű sós vízbe főni. Ez alatt az idő alatt 3 nagy vöröshagymát kevés olívaolajon 3 gerezd reszelt fokhagymával megpároltam. Amikor a hagyma kész volt és a bulgur is felszívta az összes folyadékot a két alapanyagot összekevertem egy kis üveg kapribogyóval, sóztam ízlés szerint és borsoztam, majd amikor kihűlt hozzá kevertem 1 tojást.

dsc02785.JPG

A karalábé leveleket megfosztottam hosszú száruktól. Egy csokor kaprot felaprítottam.

dsc02786.JPG

A karalábé leveleket betöltöttem a bulguros töltelékkel, majd egy lábasba raktam egymás mellé, amikor megtelt egy sor, akkor az aprított kaporral megszórtam, erre került a következő sor, majd ismét a kapor.

dsc02787.JPG

A töltelékek tetejére egy tányért helyeztem, hogy a súly megtartsa, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte. Forrás után lefedve takaréklángon 30 percet főztem. Ekkor a tányért kivettem és a kapott kapros levet ízlés szerinti sóval ízesítettem. 4 ek étkezési keményítőt elkevertem 2 dl főzőtejszínnel és ezzel sűrítettem az ételt, amely azonnal tálalható. Nagyszerű fogás lett ötletemből. Jó étvágyat:

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta