Cideres dobozra ültetett szójamázas kacsa
Egy kacsa bőrét vagdossuk be, majd szecsáni fűszerkeverékkel és sóval dörzsöljük be, belülről is. (érdemes legalább egy napott így pácolni). Egy almás cidert nyissunk fel, 2 dl-t öntsünk ki belőle pohárba a többi marad a dobozban és a dobozba kerül egy kis darab reszelt gyömbér, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 0,5 dl szójaszósz 1 tk olívalaj. Erre a dobozra ültetjük a fűszerezett kacsát kb 200 fokra előmelegített sütőben. Így sütjük a kacsát 1 órán keresztül.
A kép csalóka, így sikerült és a blog nem engedi elforgatni, tehát a doboz nem fekszik, hanem áll és nincs elégetve sem, csak máztól kicsit karamellizálodott, de nézzük, miként készül a máz és mi a teendő.
A máz: 0,5 dl szójaszószt elkeverünk 0,5 dl ciderrel, 2 ek mézzel, 3 ek chiliszósszal. A többi cidert megihatjuk, finom. Amikor eltelik az egy óra sütés, akkor kikevert mázzal lekenjük a kacsát. Így is sütjük még egy órát és időnként átkenjük a lecsepegő zsírjával, amelyet az alá rakott edénybe fogunk fel, utána jó zsíroskenyérre a fűszeres zsír. Ha csak ezzel kenjük, akkor pirosra sült kacsát kapunk. Én azért többször átkentem a mézes mázzal is, így az egy kicsit karamellizálodott, de nem égett meg, ettől vannak a sötétebb foltok rajta. Szerintem így ízletesebb, mintha csak a zsírjával kenegetjük. Főtt krumplival tálaltam. Jó étvágyat! (Tipp: készítsük el faszén felett, ha van hozzá megfelelő méretű grillünk)