2019. máj 25.

Cideres dobozra ültetett szójamázas kacsa

írta: Petőcz Ferenc
Cideres dobozra ültetett szójamázas kacsa

dsc02772.JPG

Egy kacsa bőrét vagdossuk be, majd szecsáni fűszerkeverékkel  és sóval dörzsöljük be, belülről is. (érdemes legalább egy napott így pácolni). Egy almás cidert nyissunk fel, 2 dl-t öntsünk ki belőle pohárba a többi marad a dobozban és a dobozba kerül egy kis darab reszelt gyömbér, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 0,5 dl szójaszósz 1 tk olívalaj. Erre a dobozra ültetjük a fűszerezett kacsát kb 200 fokra előmelegített sütőben. Így sütjük a kacsát 1 órán keresztül.

dsc02770.JPG

A kép csalóka, így sikerült és a blog nem engedi elforgatni, tehát a doboz nem fekszik, hanem áll és nincs elégetve sem, csak máztól kicsit karamellizálodott, de nézzük, miként készül a máz és mi a teendő.

A máz: 0,5 dl szójaszószt elkeverünk 0,5 dl ciderrel, 2 ek mézzel, 3 ek chiliszósszal. A többi cidert megihatjuk, finom. Amikor eltelik az egy óra sütés, akkor kikevert mázzal lekenjük a kacsát. Így is sütjük még egy órát és időnként átkenjük a lecsepegő zsírjával, amelyet az alá rakott edénybe fogunk fel, utána jó zsíroskenyérre a fűszeres zsír. Ha csak ezzel kenjük, akkor pirosra sült kacsát kapunk. Én azért többször átkentem a mézes mázzal is, így az egy kicsit karamellizálodott, de nem égett meg, ettől vannak a sötétebb foltok rajta. Szerintem így ízletesebb, mintha csak a zsírjával kenegetjük. Főtt krumplival tálaltam. Jó étvágyat! (Tipp: készítsük el faszén felett, ha van hozzá megfelelő méretű grillünk)

dsc02771.JPG

Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak