2019. jún 19.

Medvehagymás pestós házi croissant

írta: Petőcz Ferenc
Medvehagymás pestós házi croissant

dsc02855.JPG

Korábban egy alkalommal készítettem házi tésztából croissant, receptje itt van az oldalon, tökéletes állagú lett és ízű csokis. Ez mst másik tésztából készült kapkodós, ízre tökéletes, formára kevésbé és oly gyorsan fogyott el, hogy idő sem volt tálalt képet készíteni.

Tészta:

2,5 dkg vajat vagy margarint elmorzsolunk 40 dkg liszttel és 1 csipet sóval. Ehhez adunk 2 dl langyos tejetm 4 dkg porcukrot, 2 tojássárgája, 2 dkg friss elmorzsolt élesztő. Az alapanyagokból sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és 25 percet pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben 22,5 dkg vajat/margarint sütőpapír közt nyújtófával téglalappá formázunk. Hűtőbe tesszük annyira időre, ameddig a tészta pihen.

A pihentetés után az élesztős tésztarészt lisztezett felületen lóhere alakúra formáljuk, majd a közepáre helyezzük a vajas vagy margarinos téglalapot. A tészta füleit egymás után ráhajtjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd a lisztet lesöpörjük róla, a jobboldali oldalit hajtjuk a dupla tészta részre. Ez a szimpla hajtás.

A tésztát 90 fokkal forgassuk el, jön a duplahajtás. A tésztát kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőben 30 percet pihentetjük. Ezt követően ismételjük a dupla hajtást. Újabb 30 perc pihentetés jön.

A tésztát kinyújtjuk és háromszögekre vágjuk. Megkenjük a medvehagmás pestóval, ennek kettő változata itt a blogon. Feltekerjük a pestós háromszögket, majd 20 percet pihentetjük, később tetejét lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat! Kiadós, megéri, a család szeretni fogja.

Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek Egészség vega és tészta