2019. nov 14.

Kovászolt kukorica

írta: Petőcz Szabó András
Kovászolt kukorica

Minden évben rengeteg savanyúságot, szörpöt, levárt és egyéb tartósított élelmiszereket teszünk el télire. Arra törekszünk hogy a megszokott ízek mellett készítsünk különlegeseket is. Ekkor jött az ötlet hogy a kovászos uborka mintájára (ami nálunk szezonjában tonnaszám fogy el) kukoricával kísérletezzünk. Amikor ezt a receptet megalkottam, még szeptember elejét írtunk. Most, hogy bőven két hónapja pihen a kamránkban, úgy gondoltuk hogy érdemes közkinccsé tenni a receptjét. Igaz, még sok idő van ezzel a recepttel előrukkolnotok, de már ajánlott a következő évi kamra töltögetésre gondolnotok. Mi zsenge kaporral készítettük,de természetesen az öreg kapor is jó hozzá.

78146139_1194911190897327_6817538173195780096_n.jpg

Hozzávalók: csöves kukorica csuhé és bibeszálak nélkül, ízlés szerint kapor, pár gerezd fokhagyma, a felöntő lébe literenként 1 ek. só.

Elkészítés: A megtisztított kukorica csövek szármaradványát és felül a csúcsot a zsugorodott szemekkel levágjuk. A tetszőleges méretű üveg aljára tesszük a kaprot, erre állítjuk a kukoricát, amit 2-3 darabra fel is vághatunk. Csordultig felöntjük az üveget vízzel, amit fazékba átöntünk. 1 evőkanál sót teszünk bele literenként, majd felforraljuk. Az üveget tányérra rakjuk. Kenyérszeletet tiszta fehér agyagba csomagolva a kukoricacsövek tetejére tesszük. Ráöntjük a sós lét. Letakarjuk fóliával, amit gumival rögzítünk. 4-5 nap után (vagy amikor elkészül) eltávolítjuk a kenyeret, és fogyaszthatjuk a kukoricát. Dupla rétegű celofánnal lekötjük, és mehet a kamrába. kiveszünk egy csöve és késsel lefejtjük az első sort. A többit könnyen morzsolhatjuk soronként. Ugyanúgy használhatjuk fel mint a konzervet.

Szólj hozzá

Tartósítunk