Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2019. máj 28.

Párolt spárga holllandi mártással

írta: Petőcz Ferenc
Párolt spárga holllandi mártással

Mindig ott rontom el az egészet és aztén nézek, amikor a doki a leletem leteremt, hogy este későn vacsorázom és mindig nehezet, sokat. Így gondoltam megpróbálom, persze nem hirtelen, de csökkenteni az adagot, az ételt megváltoztatni és talán korábban vacsorázni. Ez utóbbi a munka miatt nehezen megy,…

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2019. máj 25.

Cideres dobozra ültetett szójamázas kacsa

írta: Petőcz Ferenc
Cideres dobozra ültetett szójamázas kacsa

Egy kacsa bőrét vagdossuk be, majd szecsáni fűszerkeverékkel  és sóval dörzsöljük be, belülről is. (érdemes legalább egy napott így pácolni). Egy almás cidert nyissunk fel, 2 dl-t öntsünk ki belőle pohárba a többi marad a dobozban és a dobozba kerül egy kis darab reszelt gyömbér, 2 gerezd reszelt…

Tovább Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak

2019. máj 25.

Tormás újburgonya saláta

írta: Petőcz Ferenc
Tormás újburgonya saláta

60 dkg felpucolt, kockázott újburgonyát felteszünk főni enyhén sós vízben. Amíg a krumpli fő egy póréhagymát és egy nagy fej lilahagymát felkarikázunk, a lilahagymát cikkekre szedjük. Egy nagy csokor petrezselymet felaprítunk. Egy salátástálba 3 ek ecetes tormát elkeverünk 3 ek 10 %-os ecettel és 2…

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2019. máj 22.

Bulgurral töltött karalábé levél tejszínes kapormártással

írta: Petőcz Ferenc
Bulgurral töltött karalábé levél tejszínes kapormártással

Rendszeresen előfordul, hogy hússal túlesszük magunkat, így megint egy kis megtisztulásos időszakunk van. Vettünk nagy karalábét, amiből majd szintén valami jóság készül, de addig is a mások által szemétbe dobott vitaminbombából azaz a levelekből is készülhet étel. Ajánlom a karalábé levelek…

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2019. máj 17.

Mozarellás-túrós hamburger pogácsa

írta: Petőcz Ferenc
Mozarellás-túrós hamburger pogácsa

Blogunkon már mutattunk nektek hamburger pogácsát, azt hiszem az tényleg nagyszerűen sikerült. De most bolti zsemléből csináltunk ugyanezen ételt, itt most egy könnyedebb fasírton van a hangsúly, ugyanakkor így is tökéletes íz ízek harmóniája.  15 dkg mozzarellát, 2 fej vöröshagymát, 4 gerezd…

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2019. máj 16.

Orzo teljes kiörlésű tésztából saláta (6 adag)

írta: Petőcz Ferenc
Orzo teljes kiörlésű tésztából saláta (6 adag)

Elkészítés: 20 perc, könnyű

A tavasz megrekedt valahol, vissza fordult innen. De mi már nagyon vágyjuk az ízeket és van néhány finom zöldség, jó fűszer és egy kis görög földről származó teljes kiőrlésű tésztánk. Ezt csaptuk össze belőle és reméljük meghozza majd az igazi jó időt is az étel. 30 dkg teljes kiőrlésű orzo tésztát…

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2019. máj 09.

Áfonyás túrós batyu

írta: Petőcz Ferenc
Áfonyás túrós batyu

Első alkalommal végtam bele. Többé boltit nem veszek és arra bátorítok mindenkit, lepje meg ezzel a családját. Megéri. 2,5 dkg vajat vagy margarint elmorzsolunk 40 dkg liszttel és 1 csipet sóval. Ehhez adunk 2 dl langyos tejetm 4 dkg porcukrot, 2 tojássárgája, 2 dkg friss elmorzsolt élesztő. Az…

Tovább Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek

2019. máj 09.

Hajtogatott élesztős tészta

írta: Petőcz Ferenc
Hajtogatott élesztős tészta

2,5 dkg vajat vagy margarint elmorzsolunk 40 dkg liszttel és 1 csipet sóval. Ehhez adunk 2 dl langyos tejetm 4 dkg porcukrot, 2 tojássárgája, 2 dkg friss elmorzsolt élesztő. Az alapanyagokból sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és 25 percet pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben 22,5 dkg…

Tovább Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek

2019. máj 07.

Sós-vajas kifli

írta: Petőcz Ferenc
Sós-vajas kifli

Első alkalommal készítettem ilyen kiflit, nem is lett rossz. Alapanyagok: 50 dkg Bl55 liszt, 2 teaskánal só, 2 dl víz, 3 ek tejföl, 5 dkg olvasztott, de már kihűlt vaj,2,5 dkg elmorzsolt élesztő,  a tetejére én fekete himalája sót tettem (érdemes utána olvasni, egészségesebb). A himalája só…

Tovább Szólj hozzá

Házi pékség Sós és édes szenvedélyek

2019. máj 07.

Füredi velős pirítós

írta: Petőcz Ferenc
Füredi velős pirítós

Balatonfüred, nyár, szerelem, finom borok és persze a partra vezető úton az elengedhetetlen velős pirítós. De mit tegyünk, ha nincs még nyár, oly borongós a május és hidg mint napjainkban, közben pedig van egy üveg finom borunk és kedvesünk? Készítsük el a legendás füredi velős pirítóst otthon. 2…

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak